Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CIWF start acties t.b.v. fokzeugen

Datum nieuwsfeit: 22-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht
Nijmegen, 22 mei 2001

www.ciwf.nl
E-MAIL ACTIE 'VRIJHEID VOOR VARKENS'

Dierenbeschermingsorganisatie Compassion In World Farming (CIWF) start vandaag een E-mailactie voor een Europees verbod van individuele ligboxen voor fokzeugen. Via de website van CIWF (www.ciwf.nl) kan iedereen aan minister Brinkhorst van Landbouw vragen zich in te zetten voor een betere Europese welzijnswetgeving voor de varkenshouderij. Behalve de E-mail petitie is op de website van CIWF ook een aantal schokkende beelden uit de dagelijkse praktijk in de varkenshouderij te zien.

Nog voor de zomer wil de Europese Unie een besluit nemen over een voorstel van EU-commissaris David Byrne voor nieuwe welzijnsregels voor varkens. Een belangrijk onderdeel van dit voorstel is een verbod van individuele ligboxen voor zwangere zeugen. Deze ligboxen zijn in feite krappe kooien waarin elke zeug gedurende de hele zwangerschap (16 weken) afzonderlijk zit opgesloten tussen stalen stangen. De ruimte is zo krap dat de dieren zich niet eens om kunnen draaien. Uit frustratie bijten de dieren zelfs op de stalen stangen.

Campagnecoordinator Geert Laugs van CIWF-Nederland zegt: "Nederland heeft al besloten de individuele zeugenboxen te verbieden met ingang van 2008. Het is nu de hoogste tijd dat de Europese Unie, liefst nog veel eerder, dit voorbeeld volgt, want in de meeste Europese landen zijn er nog geen beperkingen aan dit wrede systeem. Daarnaast vragen we minister Brinkhorst zich in te zetten voor een Europees verbod van staartknippen en castratie bij jonge biggen. Deze wrede en overbodige praktijken komen nu -ook in Nederland- nog op grote schaal voor".

Ter illustratie van de eisen in de petitie kan men via de website van CIWF enkele korte videofragmenten downloaden, waarop te zien is hoe zeugen tijdens en na de zwangerschap vastzitten tussen stalen stangen, en hoe jonge biggen van hun staart ontdaan en gecastreerd worden. Deze beelden zijn afkomstig uit de nieuwe CIWF-film 'Vrijheid voor Varkens' die vorig jaar, deels in het geheim, in 6 Europese landen werd opgenomen en die de kijker een kijkje gunt in de dagelijkse praktijk in de bio-industrie.

Compassion In World Farming Nederland
Postbus 1305
6501 BH Nijmegen
024-3607419 tel/fax
(ciwf@ciwf.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie