Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Federatiecentrum Rijverenigingen en Ponyclubs weer actief

Datum nieuwsfeit: 22-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Koninklijke Nederlandse Federatie van Landelijke Rijverenigingen en Ponyclubs (KNF)


Nieuws

Activiteiten Federatiecentrum hervat (21 mei 2001)

Door de versoepeling in de regelgeving met betrekking tot het vervoer van paarden worden alle activiteiten op het Federatiecentrum zo spoedig mogelijk hervat. Ook alle Harry's Horse Zomerinstructieweken gaan definitief door!Paardenhouderij-activiteiten nagenoeg vrij! (21 mei 2001)

Op 22 mei is het 30 dagen geleden na het laatste MKZ-besmette bedrijf. Nu er geen nieuwe gevallen zijn bijgekomen, wordt de regelgeving voor met name paarden in vergaande mate versoepeld. De versoepelingen gaan in om 0:00 uur in de nacht van maandag 21 op dinsdag 22 mei.

Wat mag niet?

* Paarden in het beschermingsgebied rond Kootwijkerbroek en in de driehoek Apeldoorn-Zwolle-Deventer die afkomstig zijn van bedrijven die de status "verdacht" hebben, mogen nog niet vervoerd worden en mogen nog niet aan evenementen deelnemen!
* De status "verdacht" vervalt 30 dagen nadat het bedrijf geruimd is.

Wat mag wel?
In het kort komt het erop neer dat er bijna geen beperkingen meer zijn voor het vervoer van paarden:

* Compartimentsgrenzen tellen niet meer; van elk bedrijf in Nederland mogen naar elk ander bedrijf in Nederland paarden worden vervoerd.

* Ook uit toezichtsgebieden mogen paarden worden vervoerd. Een voorafgaande melding is niet meer nodig. Voor de beschermingsgebieden gelden dezelfde regels, maar dan uitsluitend voor paarden afkomstig van gespecialiseerde bedrijven (waar geen evenhoevigen worden gehouden).

* In heel Nederland mogen paarden van bedrijven met evenhoevigen naar andere bedrijven vervoerd worden. Komt het vervoersmiddel op of vanaf een bedrijf met evenhoevigen, dan moet het hygiëneprotocol wel worden toegepast!

* Paarden mogen weer kortdurend verzameld worden. Het verzamelverbod is niet langer van toepassing. Sporters kunnen dus weer met hun paard of pony naar de manege, ook als daar evenhoevigen staan; sporters en fokkers kunnen weer deelnemen aan evenementen. Met een natuurlijk dekkende hengst kan de hengstenhouder weer op pad naar de merries.

* Op bedrijven waar evenhoevigen staan, is het toegestaan om paarden aan te voeren en ook bezoekers zijn toegestaan. Op dat bedrijf is de houder wel verantwoordelijk voor het aanbrengen van een fysieke scheiding tussen de aanwezige evenhoevigen (en materiaal daarvan afkomstig of bestemd voor die evenhoevigen) en de bezoekers.
* Bij export van een paard uit Nederland blijft staan, dat het paard de laatste 15 dagen niet in een beschermings- of toezichtsgebied mag hebben gestaan.

* Het beschermings- en toezichtsgebied in Noord-Friesland is inmiddels opgeheven. In Nederland zijn nog beschermings- en toezichtsgebieden rond Oene en Kootwijkerbroek.
* Het vervoer van paarden voor een wagen, aan de hand of onder de ruiter, is weer toegestaan mits het paard niet afkomstig is van bedrijf met de status "verdacht".

Voor meer informatie: www.minlnv.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie