Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

De verborgen stad: Zeven ongekende gezichten van Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 22-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

22 mei 2001

Zeven ongekende gezichten van Rotterdam

In woord en beeld presenteert Erasmus Podium dinsdag 22 mei 2001 het boek De Verborgen Stad, een beschrijving van zeven ongekende gezichten van Rotterdam. Deze presentatie vangt aan om 20:00 uur in Calypso 2001. Aansluitend leidt Nico Haasbroek, hoofdredacteur van het NOS journaal een forumdiscussie met de verborgen stad als thema. In deze discussie staat de stelling centraal: Het politieke-, journalistieke-, culturele- en onderzoeksbedrijf heeft te weinig zicht op de verborgen aspecten van de stad.

Het boek De Verborgen Stad is het resultaat van vijftien jaar sociologisch en antropologisch onderzoek van prof.dr. Godfried Engbersen en prof.dr. Jack Burgers. De studie gaat over de verborgen sociale processen, die niet direct waarneembaar zijn. Processen zoals onder andere de wonderlijke opbloei van het Antilliaanse carnaval in Rotterdam, de blijvende betekenis van het mecenaat voor de kunsten in Rotterdam, veranderingen in groeps- en klassenverhoudingen en het ontbreken van een grootstedelijke elite in de stad Rotterdam.

De Rotterdamse kunstenares Karin Voogd heeft voor het boek schetsen gemaakt van verborgen verschijnselen en processen. Naast De Verborgen Stad verschijnt gelijktijdig een sociologische en stadsetnografische gids The Walk of the Town, een stadswandeling die inzicht geeft in de verborgen stad. Ook deze gids is geïllustreerd door Karin Voogd en vormgegeven door Caroline de Lint.

Op het rondreizend Erasmus Podium ontmoeten wetenschappers de professionals en kopstukken uit de praktijk. Het maandelijks podium is voor iedereen vrij toegankelijk en wordt georganiseerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam in het kader van Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa.

Dit keer vindt het plaats in samenwerking met de Faculteit der Sociale Wetenschappen. De deelnemers aan de forumdiscussie op 22 mei zijn: Bert van Meggelen (intendant Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa), prof.dr. Godfried Engbersen en prof.dr. Jack Burgers (auteurs van De Verborgen Stad), Sietse van der Hoek (journalist van De Volkskrant), Herman Meijer (wethouder van Rotterdam met stedelijke vernieuwing, sociale vernieuwing, volkshuisvesting en allochtonenbeleid in portefeuille) en Gerard Oude Engberink (onderzoeker van de gemeente Rotterdam).

Het Ratko Zjaca Trio verzorgt de muzikale omlijsting.

Noot voor de pers:

Forumdiscussie dinsdag 22 mei 2001
Tijd : 20.00 - 22.30 uur
Plaats: Calypso 2001, Mauritsweg 5, Rotterdam
Entree: gratis, maar aanmelden gewenst i.v.m. maximum van 150 personen Info / aanmelden bij: Vinod Bhagwandin, projectleider Erasmus Podium Tel (06) 185 23 611; fax (010) 408 9088
e-mail (Bhagwandin@oos.eur.nl)
zie ook www.eur.nl/eur2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie