Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NVJ werkt niet mee aan integratie van dagbladen Wegener

Datum nieuwsfeit: 22-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Vereniging van journalisten
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Vereniging van journalisten

NVJ werkt niet mee aan integratie van dagbladen Wegener.

Het waakhondenoverleg van Wegener (redactiecommissie-, redactieraads- en kaderleden) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten hebben afgelopen vrijdag Wegener laten weten geen medewerking te verlenen aan de verdere uitvoering van het integratieproces van de Wegener-dagbladen (IPW II geheten). De NVJ vraagt Wegener-topman Jan Houwert -voorzitter van de Raad van Bestuur - om nadere toelichting.

In het kader van IPW II is er de afgelopen maanden een benchmark-onderzoek gedaan bij de negen Wegener Dagbladbedrijven. Daaruit is gebleken dat er een 'synergievoordeel' valt te behalen van 40 tot 100 miljoen gulden, in de ogen van het waakhondenoverleg en de NVJ een ordinaire bezuinigingsslag. De uitkomsten van dit onderzoek moeten resulteren in de opzet van 16 werkgroepen welke voor 1 juli aanstaande moeten presenteren hoe het synergievoordeel te behalen is.

Het waakhondenoverleg van Wegener en de NVJ zijn beide van mening dat deze beslissing in een veel te vroeg stadium is genomen. Het is volledig onbekend hoe het benchmark-onderzoek was opgezet, welke motivatiegronden daaraan ten grondslag lagen, welke uitkomsten het heeft opgeleverd en hoe deze te interpreteren en te benaderen zijn. Daarnaast zijn redactieraden, redactiecommissies en de NVJ niet of in een veel te laat stadium geïnformeerd, laat staan dat de mogelijkheid is geboden overleg te voeren. Dit druist volledig in tegen de afspraken zoals vastgelegd in de CAO voor Dagbladjournalisten en in de daaruit voortvloeiende redactiestatuten.

Tegen deze achtergrond zien redactieraadsleden, redactiecommissieleden en de NVJ zich genoodzaakt elke vorm van medewerking aan de uitvoering van de werkgroepen op te schorten totdat redacties de mogelijkheid is geboden om zich te kunnen verdiepen in de plannen en overleg te plegen met de hoofdredacties over de gegevens die ten grondslag liggen aan IPW II. Tevens zullen de redacties er op toezien dat niet alleen aandacht wordt geschonken aan de zogenaamde "targets" en de beweegredenen van het benchmark-onderzoek, maar ook aan de individuele aspecten en de marktsituatie van de dagbladen afzonderlijk.

Inmiddels heeft Jan Houwert gereageerd. Volgens hem is er sprake van een "een duidelijke misconceptie". Op korte termijn zal hij een afspraak met de NVJ regelen.

Voor meer informatie: Linda Lemmens, secretaris 020-6766771

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie