Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: injecties slecht voor tennisarm

Datum nieuwsfeit: 22-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Injecties slecht voor tennisarm

Een tennisarm is het best te genezen met fysiotherapie. De meeste patiënten herstellen zelfs zonder behandeling. Injecties met ontstekingsremmende middelen geven even verlichting, maar vertragen de genezing op langere termijn. Dat zijn de uitkomsten van een NWO-onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Uit het onderzoek onder 185 patiënten met een tennisarm blijkt dat 91 procent binnen een jaar geneest als de huisarts gelijk doorverwijst naar de fysiotherapeut. Patiënten waarbij de huisarts een afwachtend beleid hanteert, herstellen iets minder goed. Na een jaar is 83 procent vrij van klachten. Het toedienen van injecties met ontstekingsremmende middelen, corticosteroïden, leidt alleen in de eerste weken tot goede resultaten. Na zes weken behandeling is 92 procent hersteld, maar bij veel patiënten komt de aandoening snel terug, en na een jaar heeft 31 procent nog steeds klachten. Een tennisarm is een ontsteking van de onderarmspieren die aanhechten aan de buitenkant van de elleboog. De ontsteking veroorzaakt pijn bij knijpen en bovenhands tillen. Meer dan honderdduizend Nederlanders lijden hieraan.

De NWO-onderzoekers van de VU hebben ook gekeken naar de maatschappelijke kosten van het behandelbeleid van de huisarts. In het experiment bleek een afwachtend beleid per patiënt ruim zeshonderd gulden goedkoper te zijn dan gelijk doorverwijzen naar de fysiotherapeut. De schade voor de werkgever als gevolg van ziekteverzuim is daarin meegenomen. Overigens kwam werkverzuim door de tennisarm maar bij veertien procent van alle proefpersonen voor.

De resultaten onderschrijven het officiële advies van het Nederlandse Huisartsen Genootschap om het natuurlijk beloop af te wachten. Dat leidt tot lage kosten en goede resultaten. Ook meteen doorverwijzen naar de fysiotherapeut blijkt een acceptabele keus. De kosten zijn iets hoger, maar meer patiënten genezen.

Het onderzoek werd gedaan in Amsterdam, Amstelveen, Alkmaar, Purmerend en Haarlem, met patiënten die minimaal zes weken last hadden van een tennisarm. De patiënten werden in drie groepen geloot om verschillende behandelingen te ondergaan. Eén groep werd behandeld door een fysiotherapeut met massages en ultrageluid om de doorbloeding te verbeteren van de pijnlijke weefsels. Ook volgden deze patiënten een uitgebreid oefenprogramma om spieren in de onderarm te versterken. Een andere groep patiënten moest het natuurlijk beloop afwachten, volgens de officiële richtlijn. Wel kregen de patiënten ergonomische adviezen en soms een pijnstiller. De laatste groep kreeg maximaal drie injecties met corticosteroïden.



Nadere informatie bij:

* drs. Nynke Smidt, (VU, Instituut voor Extramuraal Geneeskundig Onderzoek)

* tel. (020) 4449677 of 4448180, fax (020) 4448181
* e-mail (n.smidt.emgo@med.vu.nl)

* Het onderzoek is gefinancierd door NWO en het College voor Zorg-verzekeringen.

* Promotie 18 mei

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie