Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie KUN: beeld literatuur van de Nederlandse Verlichting

Datum nieuwsfeit: 22-05-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een oratie die in de tweede helft van mei 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00

Di 22-05-2001 Oratie over beeld literatuur van de Nederlandse Verlichting

15:45 uur Dr. A.J.A.M. Hanou (Letteren)
Titel rede: Bewegende beelden. Pymalion en het beeld van de
literatuur van de
Nederlandse Verlichting

Een beeld van een meisje dat tot leven komt: deze klassieke mythe over Pygmalion en Galathea kreeg nauwelijks belangstelling - tot aan de Verlichting. In die periode echter raakt de Europese, alsook de Nederlandse literatuur en kunsten van dat tijdvak, gebiologeerd door Galathea's mens-wording. Men herkent eigen problemen. Want parallel aan die populariteit van de mythe houdt de Nederlandse literatuur van de Verlichting zich hartstochtelijk bezig met vragen over een nieuwe, bewuste mens in een nieuwe maatschappij.
Helaas wordt een Nederlandse nationale mythe (dit is een 'dood' tijdvak) echter hardnekkig in stand gehouden door bloemlezers, journalisten en essayisten; doorgaans op grond van negentiende-eeuwse of wereldbeschouwelijke vooroordelen. Het gevolg is dat men kan spreken van een nieuwe beeldenstrijd. Ditmaal rond Galathea, symbool van een belangrijke periode uit onze vaderlandse geschiedenis.
Sinds 1 februari is prof. dr. A.J. Hanou (Leuth) hoogleraar Oudere Letterkunde Nederlands. Zijn belangstelling ligt vooral bij de literatuur van onze Verlichting (1670-1830). Hij gaf een reeks studies en tekstuitgaven over/van die periode. E-mail post@a-hanou.demon.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie