Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Seminar over African Renaissance aan de RUG

Datum nieuwsfeit: 23-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

21 mei 2001

Nummer 65 18 mei 2001

Seminar over African Renaissance

Feitelijke rol en betekenis
Noot voor de pers

Woensdag 23 mei 2001 organiseert het Centre for Development Studies van de Rijksuniversiteit Groningen een seminar over African Renaissance and Ubuntu Philosophy met medewerking van de Zuid-Afrikaanse ambassadrice mw. P. Jana, de Zuid-Afrikaanse filosoof Dirk Louw en verschillende andere experts.

African Renaissance is een zeer actueel onderwerp in Zuid-Afrika. Het idee, dat sterk wordt ondersteund door de nieuwe president Thabo Mbeki, heeft als doel de plaats van Afrika in de wereld te versterken. In Zuid-Afrika wordt ook de Zulu term Ubuntu gebruikt om een complete Afrikaanse levensfilosofie aan te duiden of als catch-term om een Afrikaanse stijl van management, bestuur, politiek te propageren.

Feitelijke rol en betekenis

Critici twijfelen eraan of African Renaissance werkbare ontwikkelingsalternatieven oplevert. Het zou slechts de ideologie zijn van de nieuwe zwarte elite in Zuid-Afrika. Het seminar introduceert het algemene idee van Ubuntu en plaatst het in de context van de globalisering en de Afrikaanse geschiedenis. Ook wordt aandacht besteed aan de feitelijk rol en betekenis ervan in het werkelijke leven in Zuid-Afrika, bijvoorbeeld in de townships. Dirk Louw is werkzaam aan de partner universiteit van de RUG in Zuid-Afrika, de voorheen zwarte University of the North.

Het seminar wordt georganiseerd door het Centre for Development Studies in samenwerking met. de Nederlandse Vereniging voor Afrika Studies en de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Afrikaanse Filosofie.

Noot voor de pers


* Plaats/tijd: woensdag 23 mei 2001 van 11.15 tot 16.30 uur in de Senaatskamer van het Academiegebrouw van de RUG, Broerstraat 5, Groningen. Toegang is gratis.

* Papers over African Renaissance, programma en meer informatie zijn verkrijgbaar bij het Centre for Development Studies, tel. (050) 363 72 24, (a.de.boer@eco.rug.nl) en via www.eco.rug.nl/cds/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie