Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Miljoen Nederlanders op reis met Hemelvaart

Datum nieuwsfeit: 23-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT - 23 MEI 2001

Bestedingen stijgen licht

Aantal vakanties stabiliseert

Miljoen Nederlanders op reis met Hemelvaart

Het aantal vakanties is vorig jaar gestabiliseerd. In totaal werden in 2000 zo'n 30,5 miljoen vakanties door Nederlanders gemaakt, evenveel als in 1999.

Het aantal binnenlandse vakanties steeg met 2 procent naar 16,6 miljoen, terwijl het aantal buitenlandse vakanties daalde met een evengroot percentage naar 13,9 miljoen. In eigen land waren vooral de korte trips populair, in het buitenland de middellange vakanties van 5 tot 8 dagen.

Eigen accommodaties

De binnenlandse vakantiestijging is vooral te verklaren door een forse groei van het aantal vakanties in eigen accommodaties, zoals tweede huizen en sta-caravans. Die toename compenseerde daarmee de daling van de `gewone' toeristische binnenlandse vakanties.

Dat blijkt uit de jaarcijfers van het Continu Vakantie Onderzoek (CVO), waarin de koepelorganisatie Toerisme Recreatie Nederland en het Nederlands Research Instituut voor Toerisme en Recreatie (NRIT) samenwerken.

Hemelvaart

De gegevens zijn bekend gemaakt vlak voor het belangrijke Hemelvaart-weekeinde, waarin naar verwacht ongeveer een miljoen Nederlanders voor een of meer nachten van huis gaan.

Driekwart daarvan zal in Nederland blijven; zo'n 250.000 landgenoten trekken over de grens, vooral naar België, Duitsland en Frankrijk. Met de schier aflopende mkz-crisis mag worden verwacht dat veel bezoekers weer naar de Veluwe gaan, zeker ook omdat de verwachting is dat veel natuurgebieden daar dit weekeinde zullen worden opengesteld. Belangrijke binnenlandse Hemelvaart-bestemmingen zijn overigens ook de Noordzeebadplaatsen, Brabant en Limburg.

Bestedingen

Uit de CVO-jaarcijfers blijkt verder dat de vakantiebestedingen van Nederlanders met 3 procent groeiden naar 22,9 miljard gulden, waarmee zij iets boven inflatieniveau van 2000 zaten. De bestedingen in het binnenland groeiden met 7 procent, de uitgaven tijdens buitenlandse reizen stegen met 2 procent.

Voor het eerst sinds jaren is vorig jaar de vakantieparticipatie gedaald van 80,1 naar 79,4 procent. Daarmee behoort de Nederlander overigens met de Denen en de Zwitsers nog altijd tot de meest reislustigen van Europa.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie