Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Biologische bestrijding ongedierte in pioen en potplant

Datum nieuwsfeit: 23-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
TuinbouwNet

Biologische bestrijding ongedierte in pioen en potplant

De onderzoeken naar de biologische bestrijding van luizen en insecten in potplanten en pioenen worden voortgezet. Dat heeft de sectorcommissie bloemisterij van het Productschap Tuinbouw (PT) in haar vergadering op 23 mei jongstleden besloten.

Het insect slawortelboorder kan veel schade aanrichten in pioenen. Met proeven in de praktijk wordt dit beestje bestreden met twee isolaten van de schimmel beauvaria. Eerdere onderzoeken met aaltjes en schimmels lieten al veelbelovende resultaten zien. De sectorcommissie gaf groen licht voor een driejarig onderzoek door het proefstation (PPO) in Aalsmeer. Hiervoor werd bijna 179.000 gulden uitgetrokken.

Ook een vervolgonderzoek naar de biologische bestrijding van luizen in potplanten kon op instemming rekenen van de commissieleden. Hierbij gaat het grotendeels om praktijkproeven met citruswolluis bij ficus, croton en schefflera. Entocare en PPO gaan gezamenlijk het onderzoek uitvoeren. Het PT-budget voor dit project bedraagt ruim 170.000 gulden.

Lisianthus
Telers van lisianthus hadden de afgelopen jaren soms te kampen met uitval van deze snijbloem. Aan de hand van een onderzoek in 2000 is aan het licht gekomen dat vermoedelijk autotoxiteit de oorzaak was van de uitval. Dit wil zeggen dat na een teelt lisianthus er (groeiremmende) stoffen in de grond achterblijven die schadelijk zijn voor een volgende teelt van deze snijbloem. De sectorcommissie ging akkoord met een voorstel van het proefstation (PPO) waarin onderzocht wordt of de autotoxiteit van de bodem te neutraliseren valt met organische stoffen in combinatie met een optimale vochtvoorziening. Hiermee is een bedrag gemoeid van in totaal bijna 120.000 gulden voor de jaren 2001 en 2002.

Substraat
TNO heeft ontdekt dat in substraat lage zuurstofconcentraties kunnen ontstaan. Hierdoor blijft de groei van de plant achter. Om dit probleem aan te pakken gaat TNO de zuurstofgehaltes in de substraten doormeten en in kaart brengen wat de gevolgen zijn op het wortelgestel. Hiervoor heeft de sectorcommissie bloemisterij ruim 84.000 gulden op tafel gelegd.
Het al eerder gehonoreerde onderzoek naar de invloed van assimilatiebelichting bij gerbera's wordt uitgebreid. In het vervolgproject komen ook de grootbloemige gerbera's aan bod en worden de belichtingsniveaus vergroot. In totaal legde de commissie hiervoor 58.000 gulden op tafel.

Impulsteam
Ook het zogenoemde 'impulsteam Nederlandse bloemsierkunst' kan dit jaar rekenen op een financiële bijdrage van het PT. Deze groep van vooraanstaande en innovatieve bloemisten moet het niveau van de Nederlandse bloemsierkunst verder opkrikken. In nauwe samenwerking met het Bloemenbureau Holland komt het team met nieuwe technieken, ideeën en stijlontwikkelingen waar de bloemisten en groothandelaren hun voordeel mee kunnen doen. Ook het onderwijs en de media behoren tot de doelgroep van het impulsteam.
Het Platform Biologica kan dit jaar een bijdrage tegemoet zien van de sectorcommissie om de ontwikkeling van de biologische ketens in de sector te stimuleren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie