Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VVD steunt voorstel herindeling Haaglanden

Datum nieuwsfeit: 23-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VVD

VVD steunt voorstel herindeling Haaglanden


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 23 mei 2001
De VVD-fractie steunt het wetsvoorstel gemeentelijke herindeling Haaglanden, dat vandaag na jaren van discussies en voorbereidingen in de Tweede Kamer wordt behandeld.

De VVD betreurt het dat de regio het niet zelf eens is kunnen worden over de vormgeving van dit plan. Nu moet de Tweede Kamer de knopen doorhakken.
In het nu voorliggende voorstel moeten moeilijke keuzes worden gemaakt. De VVD is van mening dat met het nu voorliggende voorstel er een evenwicht in belangen afweging is gevonden. Deze herindeling geeft de stad Den Haag binnen de beperkte mogelijkheden de ruimte. Op langere termijn hoopt de VVD dat dit zowel ten goede komt aan de stad als aan de gehele regio.
Het is voor de VVD van groot belang dat de stad Den Haag, evenals andere steden, zodanig versterkt wordt dat zij op eigen grondgebied zoveel mogelijk de primaire functies van wonen en werken kan onderbrengen. Al in 1997 heeft de VVD daarom gezegd dat zij de Vinex bouwlocaties Ypenburg en Leidschenveen bij de stad wil voegen. De keuzes die daarbij gemaakt moeten worden zijn vooral gericht op de omliggende gemeenten. De VVD wil nadrukkelijk voorkomen dat deze gemeenten te veel moeten inleveren en beschadigd worden. Het nu voorliggende voorstel komt zowel de gemeenten Voorburg, Rijswijk en Wateringen aanzienlijk tegemoet. De omvang van de herindeling is zodanig dat volgens de wet de gemeenten Rijswijk, Voorburg en Den Haag zelfs geen tussentijdse verkiezingen nodig hebben.
De VVD steunt de initiatieven van de gemeenten Pijnacker en Nootdorp tot vorming van een nieuwe gemeente. Evenzo worden de recente initiatieven van de gemeenten Voorburg en Leidschendam tot vorming van een nieuwe gemeente gesteund. Dit laatste nadrukkelijk binnen de grenzen van het herindelingsvoorstel van het kabinet.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie