Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Negen doden bij moordpartijen in Soya Kecil en Karang

Datum nieuwsfeit: 23-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Situatie Molukken
23-05-2001
Aantal doden bij de moordpartijen in Soya Kecil en Karang Panjang is opgelopen tot 9, waaronder 2 militairen. Men heeft later de ljken van Petrus Pomai en Pieter Riewpassa gevonden.

Bezoek Nederlandse ambassadeur op de
Molukken.
De nederlandse ambassadeur Baron Schelto van Heemstra en zijn vrouw Godeke, Martine van Hoogstraten (Politieke Raad), Anne van Leeuwen zijn op zondag 20 mei 2001 in Ambon gearriveerd, voor een 10 daags bezoek op de Molukken w.o. Banda en Tual.
De ambasadeur zou in Tual
een aantal projekten van UNDP bekijken en in het kader van herstel en verzoening een voetbaltoernooi bijwonen waarbij 50 clubs zowel moslims en christenen aan mee zouden doen.
Echter, i.v.m. de situatie in Ambon, moeten de reis naar Tual en Banda afgezegd worden. Dit gebeurde op advies van Pangdam I Made Yase. De ambassadeur + staf heeft tijdens zijn verblijf in Ambon wel besprekingen kunnen voeren met de Protestante en de katholieke kerk. Een gesprek met leden van MUI kon echter niet meer plaatsvinden, vanwege de verslechterende situatie. Wel heeft de ambassadeur een bespreking kunnen voeren met een van de moslim leider Jusuf Elly, die tevens geadviseerd heeft de reis af te zeggen i.v.m. de huidige situatie.
De ambassadeur heeft
gisteren voor zijn vertrek naar Jakarta een persconferentie gegeven waarbij alle lokale dagbladen o.a. Siwa Lima, Suara Maluku, Maluku Tragedie, Ambon Expres, TVRI en RRI aanwezig zijn. In zijn persconferentie deelt de ambassadeur mee, dat Nederland de RMS of FKM niet ondersteund, en dat in het kader van herstel en verzoening m.n. de wederopbouw ook via Uni Europa veel aandacht en vele miljoenen aan besteed zullen worden.
Verder heeft de ambassadeur een dinner gegeven voor alle internationale NGO's zoals UNICEF, UN, UNDP, OCHA. WHO, MSF, ACF, ook het medisch team Horizon Holland was van de partij. Tijdens de dinner heeft men gediskuseerd omtrent de hulpverlening.

Hulp Medisch Team Horizon
Holland
Na de dinner met de ambassadeur, onderweg naar huis, heeft het medisch team Horizon Holland, de slachtoffers van de moordpartijen in Soya Kecil kunnen helpen, door hen meteen in de auto te vervoeren en te behandelen in het dichtsbijzijnde ziekenhuis Bhakti Rahayu.

Ambon, 23-05-2001

Paulien Joel-Parera

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie