Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Prolion handhaaft winstverwachting van EUR 1 miljoen

Datum nieuwsfeit: 23-05-2001
Bron: Prolion Holding N.V.
Zoek soortgelijke berichten
Prolion Holding N.V.

23 mei 2001

Prolion handhaaft winstverwachting van EUR 1 miljoen

Prolion Holding N.V. (Prolion) maakt bekend dat de ontwikkelingen over het derde kwartaal in lijn zijn met de op 9 april jl. uitgesproken winstverwachting dat de nettowinst over het gehele boekjaar (eindigend op 30 juni 2001) circa EUR1miljoen zal bedragen.

In het derde kwartaal heeft Prolion 25 systemen verkocht aan distributeurs, in dezelfde periode zijn door haar distributeurs 27 systemen aan boeren verkocht (zie tabel 1). Prolion verwacht in het vierde kwartaal nog circa 45 systemen te verkopen aan distributeurs. Prolion verwacht verder dat in het vierde kwartaal via haar distributienetwerk in totaal circa 73 systemen zullen worden verkocht aan melkveehouders. Door minder te verkopen aan haar distributeurs dan deze naar verwachting zullen verkopen aan melkveehouders, kan Prolion de gewenste reductie van de tussenvoorraden bij distributeurs voor een belangrijk deel realiseren.

Tabel 1

Overzicht verkopen aan distributeurs (Wholesale) en verkopen van distributeurs aan melkveehouders (Retail) per 31 maart 2001*

Periode Wholesale
(# melkrobots) Retail
(# melkrobots)Tussenvoorraad bij distributeurs per ultimo periode
1/01/00 30/06/0010069201

1/07/00 31/12/0090137154

1/01/01 31/03/012527152

1/04/01 30/06/01
(verwachting)4573124**


* Geen accountantscontrole toegepast

** Doelstelling voor 31/12/01: 100

Prolion is het derde kwartaal getroffen door een uitbraak van MKZ in Europa. Inmiddels lijkt deze uitbraak van MKZ over haar hoogtepunt heen te zijn. Zoals bekend belemmert MKZ voor Prolion en haar distributeurs de mogelijkheden tot verkoop en met name aflevering van melkrobots. Melkveehouders zijn op dit moment nog steeds terughoudend in het nemen van investeringsbeslissingen door de onzekere situatie die als gevolg van MKZ in West-Europa bestaat. Prolion verwacht dat deze terughoudendheid nog zeker tot oktober 2001 zal voortduren. Prolion ziet aan de andere kant een toenemende interesse van veehouders in landen die niet door MKZ getroffen zijn zoals in Denemarken en in Duitsland. Ook in Frankrijk groeit de interesse.

Prolion is in de gesprekken met haar bankiers in een vergevorderd stadium over de additionele financieringsbehoefte als gevolg van MKZ. Deze bedraagt thans maximaal EUR 4 miljoen in plaats van de eerder verwachte EUR 10 miljoen. Dit is het gevolg van een aantal factoren:
· De algemene verwachting bestaat dat MKZ over haar hoogtepunt heen is.
· Prolion heeft de druk op haar debiteuren om de vorderingen te voldoen verder vergroot.
· Het productieprogramma voor niet AMS-activiteiten is aangepast op afnemers die tijdig aan de aangescherpte betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Voor AMS-activiteiten was het productieprogramma al aangepast.
· Stringente kostenbeheersing.

Organisatie
De heer ir. Henk J. Buitenhuis is met onmiddellijke ingang benoemd tot Voorzitter van de Directie, als gevolg van ziekte van de heer ir. Hans Wapenaar. Tevens zal, per direct, ir. Frank P. Uit den Bogaard (33) het management team van Prolion versterken. Hij zal het aandachtsgebied Marketing en Sales overnemen van de heer Buitenhuis. De heer Uit den Bogaard is sinds 1 oktober 2000 werkzaam binnen Prolion als manager Ecommerce. Daarvoor was hij in diverse commerciële functies werkzaam zowel binnen als buiten de agrarische sector.

Voorts maakt de Raad van Commissarissen bekend dat de heer F. van Luijk (directeur Trako) op eigen verzoek per heden is teruggetreden uit de Raad van Commissarissen van Prolion.

Directie Prolion Holding N.V.

Vijfhuizen, 23 mei 2001

Voor nadere informatie:
Citigate First Financial B.V.
Martha van Dijk
Tel: 020 5754014

Website:www.prolion.nl

Profiel
Prolion, sinds juli 1997 genoteerd aan de Nieuwe Markt van Amsterdam, is gespecialiseerd in het ontwikkelen van systemen voor automatisering en procesbeheersing binnen de agri-food keten. Prolion's producten liggen op het gebied van biomechatronica, dat wil zeggen het combineren van mechanica en elektronica in processen waarbij "het leven" een sleutelrol speelt. Tot de productenrange van Prolion behoort onder meer het Automatisch Melk Systeem (AMS). Dit is een volledig geautomatiseerd systeem voor melkwinning in de stal, gebruikmakend van een met sensoren uitgeruste melkrobot. Prolion's organisatiemodel is gebaseerd op intensieve samenwerking met leveranciers van kennis en modules. De marketing wordt uitgevoerd in samenwerking met professionele marktpartijen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie