Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CAO-onderhandelingen geestelijke gezondheidszorg afgerond

Datum nieuwsfeit: 23-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Persberichten principe-akkoord CAO sector GGZ

GGZ Nederland
ABVAKABO
CFO
NU'91GGZ Nederland - 23 mei 2001

CAO-onderhandelingen geestelijke gezondheidszorg afgerond

Een loonsverhoging van 6,6%, een verhoging van de leerlingensalarissen met 8 %, een salarisperspectief van 10% voor verpleegkundigen en het invoeren van stagevergoedingen. Dat zijn enkele uitkomsten van de nieuwe CAO voor de geestelijke gezondheidszorg, waarover vandaag een akkoord is bereikt. De CAO met een looptijd van 14 maanden (01/03/2001 tot 01/05/2002) heeft betrekking op ruim 60.000 werknemers in de geestelijke gezondheidszorg. Zowel werkgevers als bonden zijn tevreden met het onderhandelingsresultaat.

De nieuwe CAO is van toepassing op 160 instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. Hieronder vallen psychiatrische ziekenhuizen, RIAGGs, Regionale Instellingen voor Beschermd Wonen, verslavingsklinieken en gefuseerde ggz-instellingen. Naast 4% loonsverhoging en een eenmalige uitkering van 0,6% per 1 juni, krijgen de werknemers in december een structurele eindejaarsuitkering van 3% (was 1%) gericht op het behoud van personeel.

Speciaal punt van aandacht tijdens de onderhandeling was de wijziging in de opbouw van de salarisschalen toegespitst op de situatie in de geestelijke gezondheidszorg. De salaris- schalen van het merendeel van de verpleegkundigen worden verlengd. Daarnaast worden in het akkoord de jeugdschalen geschrapt. Jeugdige werknemers (t/m 21 jaar) worden ingepast in de salarissystematiek voor volwassenen.

In de CAO heeft GGZ Nederland tevens een regeling getroffen voor aankomend verpleeg- kundigen. Leerling verpleegkundigen en verzorgenden met een werkweek van 36 uur krijgen naast de genoemde loonsverhoging, vier uur die zij doorbrengen in de schoolbanken doorbetaald. Stagiaires die een langer dan een maand stage lopen bij een instelling voor de geestelijke gezondheidszorg krijgen een vergoeding van f 550,- per maand.

Verder zijn er afspraken gemaakt over de invoering van een aparte arbeidsvoorwaarden- regeling voor medisch specialisten in de geestelijke gezondheidszorg, zoals die ook voor de algemene ziekenhuizen zijn gemaakt.

Tenslotte wordt het werken in de ggz aantrekkelijker gemaakt door het invoeren van een meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden. Hierdoor is de sector in staat beter in te spelen op de wensen van de individuele werknemer.ABVAKABO - 23 mei 2001

Ook sector GGZ heeft principe akkoord

Bonden en werkgevers in de sector Geestelijke Gezondheidszorg hebben vanmiddag
een principe akkoord bereikt over een nieuwe CAO. ABVAKABO FNV, CFO CNV, NU 91
en FHZ zijn tevreden over de afspraken. Werknemers krijgen per 1 juni een
loonsverhoging van 4 procent. Ook is de structurele eindejaarsuitkering verhoogd met
2 procent. Die wordt nu voortaan 3 procent. Werknemers krijgen bovendien in de
maand juni nog een eenmalige uitkering van 0,6 procent van het jaarsalaris. De
nieuwe CAO kent een duur van 14 maanden en loopt van 1 maart 2001 tot en met 30
april 2002.

Ook jongeren gaan er met de nieuwe CAO goed op vooruit. Stagiaires hebben voortaan
recht op een stagevergoeding van 550 gulden per maand. Leerling werknemers gaan
5,6 procent extra verdienen en krijgen tijdens de leerperiode voortaan geen zakgeld
meer, maar een salaris van tenminste het minimum (jeugd)loon. Voor de overige
jonge werknemers worden de jeugdschalen afgeschaft. Zij worden volgens de
normale schalen beloond. Dit betekent een verbetering die zelfs kan oplopen tot 40
procent.
Daarnaast worden er ook verbeteringen in het loongebouw aangebracht. De schalen
35 tot en met 55 worden met één of twee periodieken verlengd. Dit betekent direct met
ingang van 2002 en anders op termijn dat veel werknemers (vaak verplegenden of
verzorgenden) een extra loonsverhoging krijgen van 2 tot 4,5 procent.

Ook zijn er diverse verbeteringen aangebracht in de secundaire sfeer. Zo zijn diverse
verbeteringen aangebracht in het opleidings- en loopbaanbeleid. Ook zijn afspraken
gemaakt over verbetering van de kinderopvangregeling en de regeling slaapdiensten.CFO - 25 mei 2001

Bonden en werkgevers bereiken principe-akkoord over CAO GGZ

Bonden en werkgevers in de sector Geestelijke Gezondheidszorg hebben op 23 mei een principe-akkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de 57.000 werknemers. ABVAKABO FNV, CFO CNV, NU 91 en FHZ zijn tevreden over de afspraken. Werknemers krijgen per 1 juni een loonsverhoging van 4 procent.

Ook is de structurele eindejaarsuitkering verhoogd met 2 procent. Die wordt nu voortaan 3 procent. Werknemers krijgen bovendien in de maand juni nog een eenmalige uitkering van 0,6 procent van het jaarsalaris. De nieuwe CAO kent een duur van 14 maanden en loopt van 1 maart 2001 tot en met 30 april 2002.

Leerlingen en stagiaires
Ook jongeren gaan er met de nieuwe CAO op vooruit. Stagiaires hebben voortaan recht op een stagevergoeding van 550 gulden per maand. Leerling-werknemers gaan 5,6 procent extra verdienen en krijgen tijdens de leerperiode voortaan geen zakgeld meer, maar een salaris van
tenminste het minimum (jeugd)loon. Voor de overige jonge werknemers worden de jeugdschalen afgeschaft. Zij worden volgens de normale schalen beloond. Dit betekent een verbetering die zelfs kan oplopen tot 40 procent.

Verlenging schalen 35 tot en met 55
Daarnaast worden er ook verbeteringen in het loongebouw aangebracht. De schalen 35 tot en met 55 krijgen een verlenging met één of twee periodieken. Dit betekent direct met ingang van 2002 en anders op termijn dat veel werknemers (vaak verplegenden of verzorgenden) een extra
loonsverhoging krijgen van 2 tot 4,5 procent.

Ook zijn er diverse verbeteringen op het gebied van het opleidings- en loopbaanbeleid, de kinderopvangregeling en de regeling slaapdiensten.

De CFO legt het advies positief aan de leden voor. De komende weken zijn er ledenraadplegingen.NU '91 - 28 mei 2001

Principe akkoord GGZ

Bonden en werkgevers in de sector Geestelijke Gezondheidszorg hebben vanmiddag een principe akkoord bereikt over een nieuwe CAO. NU'91, ABVAKABO FNV, CFO CNV en FHZ zijn tevreden over de afspraken. Werknemers krijgen per 1 juni een loonsverhoging van 4 procent. Ook is de structurele eindejaarsuitkering verhoogd met 2 procent. Die wordt nu voortaan 3 procent. Werknemers krijgen bovendien in de maand juni nog een eenmalige uitkering van 0,6 procent van het jaarsalaris. De nieuwe CAO kent een duur van 14 maanden en loopt van 1 maart 2001 tot en met 30 april 2002.

Ook jongeren gaan er met de nieuwe CAO goed op vooruit. Stagiaires hebben voortaan recht op een stagevergoeding van 550 gulden per maand. Leerling werknemers gaan 5,6 procent extra verdienen en krijgen tijdens de leerperiode voortaan geen zakgeld meer, maar een salaris van tenminste het minimum (jeugd)loon. Voor de overige jonge werknemers worden de jeugdschalen afgeschaft. Zij worden volgens de normale schalen beloond. Dit betekent een verbetering die zelfs kan oplopen tot 40 procent.
Daarnaast worden er ook verbeteringen in het loongebouw aangebracht. De schalen 35 tot en met 55 worden met één of twee periodieken verlengd. Dit betekent direct met ingang van 2002 en anders op termijn dat veel werknemers (vaak verplegenden of verzorgenden) een extra loonsverhoging krijgen van 2 tot 4,5 procent.

Ook zijn er diverse verbeteringen aangebracht in de secundaire sfeer. Zo zijn diverse verbeteringen aangebracht in het opleidings- en loopbaanbeleid. Ook zijn afspraken gemaakt over verbetering van de kinderopvangregeling en de regeling slaapdiensten.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie