Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politiebericht Groningen: zestien jongeren aangehouden

Datum nieuwsfeit: 23-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Groningen: Veendam 23-05-2001
16 jongeren opgepakt voor vernielingen en diefstallen Woensdag 23 mei 2001

Zestien jongeren aangehouden

Met de aanhouding van zestien jeugdige verdachten in de leeftijd tussen 15 en 19 jaar, voor het grootste deel afkomstig uit Veendam, heeft de politie van Veendam een groot aantal vernielingen en diefstallen en inbraken opgelost.

Tevens werden twee brandstichtingen opgelost, waaronder de brandstichting in het kinderdagverblijf aan de Somerlustweg in Veendam op 18 maart jl. waarbij rond een bedrag van een miljoen schade ontstond. De andere brand betrof een autobrand in een loods aan de Transportweg van een campinghal waarbij een bedrijfsauto uitbrandde. Kort na de brand in het kinderdagverblijf werd een 19-jarige inwoner van Veendam aangehouden en zijn maat een 18-jarige inwoner van Oude Pekela die beiden verantwoordelijk zijn voor de brand.

Aan de hand van dit onderzoek zijn meerdere jonge verdachten aangehouden die rond de genoemde meerderjarige verdachten in wisselende samenstellingen hebben meegedaan aan verschillende strafbare feiten, zoals de genoemde vernielingen en diefstallen. De diefstallen c.g. inbraken vonden onder andere plaats bij bedrijven aan de Lloydsweg, Beneden Oosterdiep, Transportweg en andere plaatsen in Veendam. Het ging dan bijvoorbeeld om tankstations waar het raam werd ingegooid en rookwaar werd meegenomen of het ingooien van een raam van een slijterij , vermoedelijk om aan drank te komen. Ook werd bij een juwelierszaak een ruit ingegooid en ringen ter waarde van 500 gulden uit de etalage meegenomen. Tevens werden in en rond het winkelcentrum verschillende vernielingen gepleegd, zoals het ingooien van ramen van winkels en openbare gebouwen of het openbreken van (aflever)kluisjes aan de muur bij winkels bijvoorbeeld bij een fotozaak waar fotorolletjes kunnen worden ingeleverd of een winkel in gehoortoestellen waar gehoorapparaten ter waarde van 5000 gulden uit zijn meegenomen. Vermoedelijk is de groep verantwoordelijk voor meer dan 70 zaken. In veel gevallen zijn er geen aangiftes gedaan. In dertig gevallen wel.

De buit varieerde van enkele tientjes tot soms duizenden guldens. De schade was echter des te groter. Het gaat om een totaal schadebedrag van zeker enkele tonnen. Er zijn weinig spullen bij de verdachten teruggevonden. De periode waarover de feiten werden gepleegd ligt tussen midden 1999 en begin van dit jaar. De meesten zijn direct na verhoor weer op vrije voeten gesteld. De twee verdachten van de brandstichting hebben lange tijd vastgezeten, waarvan de 18-jarige Pekelder inmiddels weer op vrije voeten is gesteld. De politie is ruim twee maanden met het onderzoek bezig geweest. Justitie zal aan de hand van het aantal zaken per persoon en de ernst ervan bepalen op welke wijze de individuele verdachten zullen worden vervolgd.

Inlichtingen, afdeling Communicatie, 0900 - 8844

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie