Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie KUN: Inspiratie voor een geïntegreerde wetenschap

Datum nieuwsfeit: 23-05-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een oratie die in de tweede helft van mei 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00

Woe 23-05-2001 Natuurlijke inspiratie voor een geïntegreerde wetenschap

15:45 uur Dr. ir. J.C.M. van Hest
(Natuurwetenschappen, Wiskunde en
Informatica)
Titel rede: Natuurlijke Inspiratie voor
een Geïntegreerde
Wetenschap

De natuur heeft door miljoenen jaren van evolutie perfecte controle gekregen over de structuur en functie van biomaterialen. Peptidengebaseerde materialen zoals spinzijde zijn daarbij volledig geoptimaliseerd voor de omstandigheden waaronder ze gebruikt worden. De eigenschappen van deze eiwitten zijn gebaseerd op hun driedimensionale structuur, die voorgeprogrammeerd is via de primaire volgorde van de aminozuren. Materiaalweten-schappers zijn tot op heden niet in staat geweest eenzelfde controle te verkrijgen in synthetische polymeren. De behoefte om deze natuurlijke controle te benaderen is sterk toegenomen. In het gebied van biomedische toepassingen, maar ook in dat van de micro-elektronica worden steeds hogere eisen gesteld aan de gebruikte materialen. Aan deze eisen kan alleen voldaan worden als technieken uit de chemie, biologie en fysica gecombineerd worden om bio-geïnspireerde materialen te vervaardigen. Dr. ir. J.C.M. van Hest is benoemd tot hoogleraar op de profileringsleerstoel Organische Chemie-Fysica aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de KUN. De profileringsleerstoel is ondergebracht bij de afdeling Organische Chemie van de subfaculteit Scheikunde en heeft tot doel een nieuwe kern te vormen op het gebied van 'Structured Matter', waarbij bestaand onderzoek in de organische chemie wordt verbonden met onderzoek in de biologie en een verbinding wordt gelegd met onderzoek in de fysica. De heer Van Hest (Maastricht) is in 1995 onderscheiden met de DSM-prijs voor Chemie en Technologie en in 1997 met de SNS-bank prijs voor het beste proefschrift in de categorie Technisch Fundamenteel Onderzoek.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie