Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: vroegere diagnose van carcinoïden is mogelijk

Datum nieuwsfeit: 23-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Vroegere diagnose van carcinoïden is mogelijk

Carcinoïden zijn weinig voorkomende, kwaadaardige tumoren die in de meeste gevallen ontstaan in de darm. De langzaam groeiende tumor kan zich uiten in klachten als opvliegers, vage buikklachten, diarree, astma en schade aan de hartkleppen. Vanwege deze, ook bij gezonde mensen veel voorkomende klachten wordt de diagnose vaak pas na jaren gesteld. Op dat moment is bij veel patiënten de tumor al uitgezaaid, zodat een volledige operatieve verwijdering van tumorweefsel niet meer mogelijk is. In zijn proefschrift beschrijft drs. Wim Meijer methoden waarmee de diagnostiek van deze tumoren verbeterd kan worden. Een karakteristieke eigenschap van carcinoïden is overproductie van signaalstoffen (in de darm is dat serotonine), waardoor de genoemde klachten ontstaan. Het opsporen van deze overproductie blijkt te kunnen helpen bij het vroegtijdig stellen van de diagnose. Met name het bepalen van de hoeveelheid serotonine in bloedplaatjes blijkt van waarde. Naast het onderzoek van bloed en urine is de 'octreotidescan' een belangrijk diagnostisch hulpmiddel. Carcinoïden hebben specifieke receptoren voor het hormoon somatostatine welke zichtbaar gemaakt kunnen worden met een octreotidescan. Door het gehele lichaam te scannen op deze receptoren, blijken uitzaaiingen in kaart te kunnen worden gebracht. Meijer evalueerde de toepassing van de octreotidescan bij carcinoïd patiënten. Op grond van deze evaluatie adviseert hij om bij een verdenking op uitzaaiingen in de lever naast de octreotidescan onderzoek te doen met een CT-scan of echografie. Bij verdenking op uitzaaiing naar het skelet is een combinatie van octreotidescan en botscan zinvol. In zijn proefschrift besteedt Meijer tevens aandacht aan afwijkingen die voorafgaan aan het ontstaan van hartklepafwijkingen. Al in een vroeg stadium zijn kleine veranderingen in de werking van het hart te ontdekken. Het onderkennen van deze veranderingen kan aanleiding zijn om een vroege behandeling te starten. /ImK

Meijer (Dokkum, 1961) studeerde geneeskunde aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Interne Oncologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Momenteel is hij Internist-oncoloog in het Westfries Gasthuis te Hoorn.

Datum en tijd

woensdag 23 mei 2001, 14.15 uur

Promovendus

W. Meijer, Ereprijsweg 49, 9753 AR Haren, tel. (0229)257 257, e-mail: (w.g.meijer@wfg.nl) (werk)

Proefschrift Handelsuitgave

Diagnostic modalities in carcinoid tumors

Uitgeverij GVA, Haren

Promotores

mw. prof.dr. E.G.E. de Vries, prof.dr. D.J. van Veldhuisen

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie