Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Producentenvertrouwen opnieuw gedaald in april

Datum nieuwsfeit: 23-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB01-110
23 mei 2001
9.30 uur Producentenvertrouwen opnieuw gedaald Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in april opnieuw gedaald. De daling is kleiner dan in de voorafgaande maanden. Uit de conjunctuurtest van het CBS blijkt verder dat de industrie in april minder orders heeft ontvangen dan in maart. De orderpositie is daardoor gedaald.

Zevende daling op rij
Het producentenvertrouwen is in april gedaald en uitgekomen op ­ 0,5. Hiermee is voor het eerst sinds het begin van 1999 een negatieve waarde bereikt. De afname van het producentenvertrouwen in april betekent de zevende achtereenvolgende daling van de stemmingsindicator. Het CBS heeft niet eerder een dergelijk lange reeks van dalingen gemeten.

Minder orders voor industrie De ondernemers in de industrie hebben in april minder orders ontvangen dan in maart. Met name de vraag vanuit het buitenland neemt af. Door de afnemende vraag naar industriële producten is de werkvoorraad in april kleiner geworden. Het indexcijfer van de orderpositie is in april met één indexpunt gedaald en uitgekomen op 98,0 (juni 2000=100). De orderpositie van de Nederlandse industrie is sinds januari van dit jaar onafgebroken gedaald.

CBS-Persdienst Technische toelichting
Postbus 4000 Het producentenvertrouwen, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld 2270 JM Voorburg
tel. (070) 337 58 16 uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de fax (070) 337 59 71 ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden E-mail: gereed product.
(persdienst@cbs.nl)

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie