Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederland tekent verdrag uitbanning 12 gevaarlijke stoffen

Datum nieuwsfeit: 23-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Zoek soortgelijke berichten
Hierbij ontvangt u één of meerdere berichten voor de categorie Milieu. Nedeland tekent verdrag over uitbanning 12 gevaarlijke stoffen (23/5/01 4:03:53 PM) Nederland heeft vandaag in Stockholm een verdrag ondertekend voor een wereldwijd verbod van 12 moeilijk afbreekbare schadelijke organische stoffen (de zogenaamde POP's). Circa 80 landen hebben dit verdrag ondertekend en er zullen nog meer volgen. Het zal in werking treden nadat 50 landen het verdrag hebben geratificeerd, waarschijnlijk al binnen 3 jaar.Het verdrag is in eerste instantie van toepassing op 12 schadelijke stoffen, waaronder PCBs, dioxines en giftige bestrijdingsmiddelen. Voor deze stoffen geldt een algeheel verbod op productie en gebruik. Ook moet de uitstoot van dioxines als reststof van verbrandingsprocessen worden geminimaliseerd.
In het Verdrag is een tijdelijke uitzondering opgenomen voor DDT dat voor malariabestrijding in ontwikkelingslanden wordt toegepast.In het verdrag is vastgelegd dat er voor ontwikkelingslanden een financiële regeling wordt getroffen om hen te ondersteunen bij het nakomen van hun verplichtingen. Verder is overeengekomen dat geïndustrialiseerde landen ontwikkelingslanden moeten helpen met technische ondersteuning over bijvoorbeeld alternatieven voor POP's.POP's zijn chemische stoffen die niet of nauwelijks afbreken. POP's vormen een gevaar voor de gezondheid en kunnen onder andere leiden tot genetische afwijkingen. Ook voor het milieu zijn POP's schadelijk, omdat de giftige stoffen zich via de voedselketen, het water en de lucht gemakkelijk over een groot gebied kunnen verspreiden. De 12 POP's waren in Nederland al in de jaren zeventig en tachtig verboden. Toch is het verdrag voor de toekomst in Nederland van grote betekenis, want vanaf nu mogen geen nieuwe stoffen meer op de markt komen met dezelfde eigenschappen als POP's.Het Verdrag van Stockholm, zoals het zal gaan heten, is het derde VN verdrag voor chemische stoffen. In het Verdrag van Rotterdam (1998) zijn afspraken gemaakt over de export van gevaarlijke stoffen en in het Verdrag van Bazel (1989) zijn regelingen getroffen over grensoverschrijdend transport van afvalstoffen.
(bron: www.minvrom.nl/minvrom/pagina.html?id=4554)


-- Op de volgende link kunt u uw persoonsgegevens wijzigen en/of bekijken:
-- www.minvrom.nl/minvrom/pagina.html?id=2565
--

-- Mocht u deze mail onaangekondigd gekregen hebben, stuur dan een e-mail naar:
-- mailto:persmail@cdc.cs.minvrom.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie