Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Resultaten tijdens zuinigheidswedstrijd Toyota op Zandvoort

Datum nieuwsfeit: 23-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
AutoRai

23-5-2001

Verrassende resultaten tijdens zuinigheidswedstrijd Toyota op Zandvoort

Tijdens een spectaculaire zuinigheidswedstrijd op het Circuit van Zandvoort op 17 mei jongstleden, heeft de 46-jarige Alex Derksen uit Zevenaar een splinternieuwe Toyota Prius gewonnen.

Hij wist het parcours met een gemiddeld verbruik van 6,083 liter per 100 km af te leggen in een Toyota Avensis 1.6 VVT-i. De twintig finalisten - die waren geselecteerd uit ruim 1.000 inzendingen voor een door de Toyota-dealers georganiseerde prijsvraag - hebben volgens de principes van Het Nieuwe Rijden tegen elkaar gestreden om een zo laag mogelijk verbruik in combinatie met een zo hoog mogelijke snelheid. Een en ander wordt uitgedrukt in een zogenaamd Eco-kengetal; Derksen wist hierbij de hoogste score van 8,49 te behalen.

Het Circuit van Zandvoort, waar het normaal gesproken op pure snelheid aankomt, stond op 17 mei tijdens de Toyota zuinigheidsrit volledig in het teken van Het Nieuwe Rijden en de vooruitstrevende milieutechnologie van Toyota. De twintig beste inzendingen van de prijsvraag die tijdens de Nieuwe Energie-voorjaarsshow bij de Toyota-dealers werd georganiseerd, waren uitgenodigd voor een circuitdag met een milieuvriendelijke tintje. Inzet: Toyotas geavanceerde hybride-auto, de Prius, die de winnaar mee naar huis mocht nemen. Voorafgaand aan de zuinigheidsrit, kregen alle deelnemers uitgebreid instructie over Het Nieuwe Rijden door Verkeers Veiligheids Centrum Rozendom (VVCR). Moderne motorentechnologie, zoals Toyotas VVT-isysteem, maakt het mogelijk om vlot door te schakelen bij lage toerentallen en ook bij lage snelheden, waardoor men bijvoorbeeld in de bebouwde kom al in een hoge versnelling kan rijden. Dat spaart de motor en het milieu en zorgt tevens voor lagere brandstof- en onderhoudskosten, terwijl een Nieuwe Rijder toch vlot onderweg is.

Opzienbarende verbruikscijfers
Dat bewijzen de objectieve verbruikscijfers, die zijn vastgesteld door instructeurs van het VVCR. De resultaten van de rijstijlwedstrijd én de Toyota Avensis 1.6 VVT-i (met elektronisch geregelde variabele kleptiming voor extra trekkracht, een laag verbruik en minimale emissie) zijn opzienbarend. Winnaar Alex Derksen wist het wedstrijdparcours van 7,2 kilometer met een gemiddeld verbruik van 6,083 liter per 100 km af te leggen, terwijl de gemiddelde snelheid op 43,20 km/h lag. Een en ander resulteerde een Eco-kengetal van 8,49 (snelheid in km/h maal voertuiggewicht in tonnen gedeeld door het gemiddeld verbruik per 100 km).
Nummer twee werd mevrouw B. Lap-van Munster en op de derde plaats eindigde de heer H.P. Smit. Zij behaalden Eco-kengetallen van respectievelijk 8,28 en 7,93. Gunstige scores voor de ruime zakensedan, die bovendien indruk maakt met zijn dynamische prestaties (81 kW/110 pk, 150 Nm) en acceleratie van 0-100 km/h in 11,3 sec.

Alex Derksen ,winnaar van de Toyota Prius (met een waarde van 53.665), toonde zich uitermate blij met de ultrazuinige (gemiddeld slechts 5,1 liter/100 km) en schone (CO2-uitstoot van 120 gram/km) Prius: Hoe kan het dat ik het ben geworden? reageerde hij verbaasd en dolgelukkig tegelijk. De winnaars van de tweede en derde prijs mogen respectievelijk een maand en een week het unieke hybride-concept met een zuinige benzinemotor én een elektromotor uitproberen. Voor de overige deelnemers was er een waardevolle Toyota-accessoirecheque én een blijvende herinnering aan een gezellige en tegelijkertijd nuttige circuitdag.

Prius loopt voorop
De Toyota Prius is s werelds eerste in serie geproduceerde hybride-auto. Hij combineert een zuinige 1,5 liter VVT-i benzinemotor met een elektromotor, een generator en een variabele automatische transmissie, om onder alle omstandigheden zo weinig mogelijk brandstof te verbruiken en ook de emissie minimaal te houden. De Toyota Prius is dan ook een van de slechts drie nieuwe autos in ons land met het groene A-label van de milieu-etikettering. Vandaar dat de NOVEM, een van de partners in Het Nieuwe Rijden, samen met het ministerie van VROM heeft bepaald dat de eerste 400 verkochte Prius-modellen in aanmerking komen voor een overheidssubsidie ter grootte van 4.300. De Toyota Prius, die steeds vaker wordt gekocht en geleasd door particulieren en ondernemingen die veel aandacht aan het milieu willen geven, is het aansprekende bewijs dat Toyota niet alleen sterk betrokken is bij dat milieu, maar ook concrete oplossingen aandraagt voor intelligente, duurzame en milieubewuste mobiliteit.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie