Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provincie Limburg - tweede tranche aankoopsubsidies 2001

Datum nieuwsfeit: 23-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Limburg
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Limburg

NATUURAANKOPEN 2e TRANCHE

Tweede tranche aankoopsubsidies 2001
RUIM ANDERHALF MILJOEN VOOR AANKOOP NATUURGEBIEDEN

Met een totale bijdrage van 1,65 miljoen ( 751.500,-) steunt de Provincie Limburg de aankoop van natuurgebieden door de Stichting het Limburgs Landschap en de Vereniging Natuurmonumenten. In totaal gaat het om 39 aankopen, die samen 59 ha beslaan. De aankopen leveren een bijdrage aan het realiseren van een aaneengesloten stelsel van natuurgebieden, de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De EHS is een speerpunt van het provinciale beleid.

De nu toegekende subsdies vormen de tweede tranche van 2001. Bij de eerste tranche in februari hebben GS al 7,9 miljoen beschikbaar gesteld voor de aankoop van 437 hectare. In de loop van dit jaar volgen nog enkele subsidietoekenningen.

Limburgs Landschap
Een belangrijke aankoop is die van 8 hectare akkerland bij Amby. Deze grond is van belang voor de vorming van een reservaat voor de met uitsterven bedreigde Hamster. De gronden worden overgedragen aan het Limburgs Landschap.
In het gebied Roozendaal bij Montfort verwerft stichting Het Limburgs Landschap ruim 2 ha reservaatsgebied. Een aantal kleinere aankopen beslaat in totaal 7 ha. Deze aankopen liggen onder andere bij Heel, de Onderste/Bovenste Molen bij Tegelen, de Ravenvennen (Arcen), de Boshuizerbergen bij Venray en de Bemelerberg.

Natuurmonumenten
De aankopen van de Vereniging Natuurmonumenten hebben betrekking op in totaal 42 ha. Een van de grotere aankopen behelst ruim 7 ha bij de Sint-Jansberg in Mook. In de Schinveldse Bossen kan de vereniging 7 ha toevoegen aan dit belangrijke en grensoverschrijdende natuurterrein. Een aankoop van 4 ha is gelegen langs de Maas bij Stevensweert. Dit gebied is met name van belang voor overwinterende watervogels. In de Stramproysche Heide kan Natuurmonumenten 11 ha verwerven, waarbij ook enkele hectaren nieuw bos zullen worden aangelegd. Een terrein van 6 ha bij Hunsel is niet bedoeld voor natuur-ontwikkeling, maar zal worden ingezet als ruilgrond voor een landbouwenclave in het natuurontwikkelingsgebied Koningssteen bij Thorn. De overige door de provincie gesubsidieerde grondaankopen van Natuurmonumenten bevinden zich onder andere in de Laurabossen bij Weert, in het Spaubekerbos en Vrouwenbos bij Spaubeek / Neerbeek, in het dal van de Geleenbeek bij Schinnen en in het IJzerenbos (Susteren).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie