Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Programma van eisen Evenementencomplex Breda vastgesteld

Datum nieuwsfeit: 23-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

23-05-2001

Stedenbouwkundig plan voor Kop Steenakker gereed

Programma van eisen voor Evenementencomplex vastgesteld.

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 22 mei het stedenbouwkundig plan voor de kop van Steenakker en een programma van eisen voor het toekomstige evenementencomplex vastgesteld. Ontwikkelaar Libéma maakt op basis hiervan een definitief ontwerp voor het complex. Libéma stelt dat de exploitatie van het nieuwe complex alleen mogelijk is wanneer de gemeente besluit om het organiseren van vak- en publieksbeurzen op andere locaties binnen Breda niet meer toe te staan. Het college heeft besloten Libéma deze exclusiviteit niet te bieden omdat Libéma als marktpartij voor de eigen acquisitie van evenementen zorg dient de dragen.

In het stedenbouwkundig plan gaat het om de exacte locatie van de gebouwen, de manier waarop de openbare ruimte moet worden ingevuld en de kwaliteit en uitstraling die de architectuur moet hebben. De kop van Steenakker ligt aan een belangrijke stadsas en vormt daarmee een visitekaartje voor Breda. Dat stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de gebouwen en de ruimte daar omheen.
In het noordelijk deel van het gebied is ruimte voor kantoren en één hoger gebouw van maximaal 70 meter dat duidelijk de entree van de stad aangeeft. Ten zuiden van deze kantoren is een plein voorzien dat grote aantallen bezoekers moet kunnen verwerken. Ten zuiden van dit plein komt het evenementencomplex en een parkeergebouw met circa 1.500 tot 2.000 parkeerplaatsen. De werknemers van de kantoren moeten deels op eigen terrein parkeren en deels in de parkeergarage. Tussen de evenementenhal en de woningen aan de Gageldonksweg komt een brede buffer van groen met daarin een aantal kleinschalige kantoorgebouwtjes. De in- en uitgangen van de kantoren zijn georiënteerd op de kop van Steenakker en niet op de zijde van de Gageldonkseweg. Op het terrein is veel aandacht voor groen en waterpartijen.

Het programma van eisen voor het evenementencomplex gaat uit van minimaal 8.000 m2 vloeroppervlak, 4.000 m2 voor facilitaire ruimtes als vergaderzalen en keuken en ruimte voor de bevoorrading en de opbouw van evenementen. Om het complex ook te kunnen gebruiken voor sportevenementen moet de overspanning boven het speelveld 12 meter hoog zijn.

Op basis van het stedenbouwkundig plan en het programma van eisen maakt Libéma een definitief ontwerp en een inschatting van de bouwkosten. Deze worden naar verwachting in oktober/november aan het college en de gemeenteraad voorgelegd. Het complex moet uiterlijk in 2003 worden opgeleverd.
Langs de Noordelijke Rondweg komt een bushalte ten behoeven van de Evenementenhal. Hier stopt de nieuwe buslijn naar Prinsenbeek en in de toekomst de lijn naar de Haagse Beemden. Er wordt naar gestreefd het aantal treinstops op station Breda Prinsenbeek te verhogen tot minimaal twee maal per uur.

Breda, 23 mei 2001

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie