Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA Tweede Kamerfractie is tegen herindeling Haaglanden

Datum nieuwsfeit: 23-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Maria van der Hoeven: CDA tegen herindeling Haaglanden

Verplichte samenwerking tussen gemeenten lost problemen Den Haag beter op

De CDA Tweede Kamerfractie is tegen de door het kabinet voorgestelde en door de paarse partijen gesteunde gemeentelijke herindeling voor de regio Haaglanden. In plaats daarvan ziet het CDA meer in verplichte samenwerking. Dit bleek tijdens het plenair debat over de herindeling van de regio Haaglanden dat woensdag 23 mei in de Kamer plaatsvond.

Fractiewoordvoerder Maria van der Hoeven in haar bijdrage aan het debat: "Uiteindelijk zal er een verregaande verplichtende vorm van samenwerking moeten worden gerealiseerd in de regio Haaglanden. Allerlei voorstellen tot vrijwillige fusies in dit gebied doen wat het CDA betreft niets af aan deze (...) constatering. Wellicht moet er een ander woord voor komen in plaats van de beladen term "stadsprovincie, maar de noodzaak blijft."

"Het CDA steunt het kabinet in de plannen om tot een verregaande bestuurlijke samenwerking te komen. Samenwerking moet daarom worden bevorderd, en mag niet de kans lopen te worden gefrustreerd. Inhoudelijk praat je dan over Ruimtelijke Ordening, infrastructuur, gezamenlijk grondbeleid en financieel beleid, gezamenlijk huisvestingsbeleid, aanbod van bedrijventerreinen op Haaglandenniveau (en niet op locatieniveau, lees: gemeentelijk niveau), infrastructuur en wellicht in de toekomst ook gezamenlijk sociaal beleid. En wat het CDA betreft hoort daar ook een financiële paragraaf bij waarbij regionale inkomsten een regionale besteding krijgen", aldus Maria van der Hoeven.

Daarnaast is de CDA-fractie van mening dat je in elke grote gemeente (groot qua oppervlakte en/of inwoners) serieus werk moet maken van binnengemeentelijke decentralisatie. "Bestuur en dienstverlening dichter bij de burger is daarbij ons motief. Dat moet dan wel echt iets voorstellen, dus vergezeld gaan van een zekere mate van autonomie en uitvoeringsbevoegd", zegt Maria van Der Hoeven.

Voor het standpunt van de fractie inzake de fusies Nootdorp-Pijnacker en Voorburg-Leidschendam kunt u de bijdrage van Maria van der Hoeven downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoon te klikken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie