Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tumultdebat in Utrecht nieuw maatschappelijk evenwicht

Datum nieuwsfeit: 23-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT WEEK 23

RIJKDOM VERARMT
Naar een nieuw maatschappelijk evenwicht

De afgelopen twintig jaar is door een toenemende tendens tot individualisering en een terugtredende overheid het sociale karakter van onze samenleving verdwenen. De tijd is rijp om een zoektocht te beginnen naar een nieuw maatschappelijk evenwicht. TUMULT organiseert op 5 juni een debat waar de vraag naar de noodzaak van een nieuw maatschappelijk evenwicht, de ethische uitgangspunten hierbij en de praktische vertaling ervan, belicht worden.

De afgelopen decennia zijn er veel veranderingen opgetreden in de maatschappij. Er is sprake van een toenemende tendens tot individualisering. Parallel hieraan zie je een overheid die terugtreedt. Al met al heeft dit geleid tot een afbrokkeling van oude sociale verbanden met bijbehorende ethische kaders, denk aan kerken, politieke partijen, vakbonden, verenigingsleven. Met deze afbrokkeling verdwijnen de oude waarden en normen die het sociale karakter van onze samenleving kenmerkten. Consumptisme en individuele materiële vooruitgang lijken de nieuwe waarden. Dit heeft geleid tot een vergroting van inkomensverschillen en daaraan gekoppelde status. Je hebt het gemaakt in deze wereld of je bent te stom en vist achter het net. De tijd is rijp om een zoektocht te beginnen naar een nieuw maatschappelijk evenwicht. Hierin dienen verantwoordelijkheid nemen en vrijheid beleven met elkaar in evenwicht te zijn. Dit houdt onder andere in het erkennen van wederzijdse afhankelijkheid en het vormgeven van verbanden waarin een diversiteit aan leefculturen samen kan gaan. Welke sociale verbanden zouden dit nieuwe maatschappelijke evenwicht kunnen bewerkstelligen? Welke ethische uitgangspunten zijn hier aan de orde? En hoe kunnen deze verbanden gerealiseerd worden? En wie gaan dat doen?

Onder leiding van Wil Tinnemans, journalist, gaan in debat Kathleen Ferrier, van SKIN (Samenwerkende Kerken in Nederland); Douwe van Houten, hoogleraar Sociaal Beleid Universiteit voor Humanistiek; Ab Harrewijn, lid Tweede Kamer-fractie GroenLinks, en Marja Wittenbols van de Stichting Leergeld (bevordert de participatie van kinderen van mensen met een minimum-uitkering). Verder levert Hasan Yar, coördinator Instituut van Islamitisch Maatschappelijke Activering, een bijdrage.

Op deze avond vindt officieel de overgang van KHV Armoedeplatform (Kerken, Humanistische organisaties, Vakbonden) naar Alliantie voor Sociale Rechtvaardigheid (Humanistisch Verbond/Humanitas, Cnv en Fnv, Forum, Gehandicaptenraad, Sjakuus, Raad van Kerken) plaats.

Mede mogelijk gemaakt door Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het debat vindt plaats in de kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur, Entree f 7,50/CJP & U-Pas f5,00. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of (tumult@ision.nl).

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie