Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Wageningen - risico's bij het zwemmen in Rijn

Datum nieuwsfeit: 23-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Wageningen
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Wageningen

Risico's bij het zwemmen in de Rijn

Waterkwaliteit
De waterkwaliteit in de Rijn is onbetrouwbaar en wisselend, doordat er allerlei lozingen op deze rivier uitkomen. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld te veel (ziekteverwekkende) bacteriën en virussen in het water voorkomen en is het niet ondenkbaar dat de zwemmers ziek kunnen worden. Er vindt geen onderzoek plaats naar de zwemwaterkwaliteit van de grote rivieren, hetgeen wel het geval is bij de officieel aangewezen zwemplaatsen.

Veiligheid
Om verschillende redenen is het zwemmen in de rivieren onveilig.
* Door de plaatselijke sterke stromingen kunnen zwemmers worden meegevoerd of in een draaikolk terecht komen. Op verschillende plaatsen zijn in het verleden mensen verdronken.
* De scheepvaart maakt het zwemmen gevaarlijk. Vanaf een schip zijn de zwemmers slecht te zien, schepen gaan vaker sneller dan de meeste mensen denken en door de zuiging kunnen mensen naar een schip worden toegetrokken.

* De waterbodem bij de oever is soms verraderlijk steil. Ook wanneer het strand bij de rivier geleidelijk lijkt af te lopen, kunnen er onverwacht diepe kuilen voorkomen.

* Het water van de grote rivieren is vaak troebel. Hierdoor kunnen de zwemmers slecht zien of er onder water onstakels zitten waaraan ze zich kunnen bezeren.

* Ten slotte is het water in de rivieren vaak een stuk kouder dan op andere plaatsen, waardoor de kans op kramp groter is.

Plaatsen waar in open water wel gezwommen mag worden en waar de waterkwaliteit regelmatig wordt gecontroleerd zijn te herkennen aan een blauw bord met witte letters van de provincie Gelderland. In Wageningen zijn deze plaatsen er niet.

Informatie
Op verschillende manieren kan informatie worden verkregen over de kwaliteit en veiligheid van zwemplaatsen:

* Het Milieu Klachten- en InformatieCentrum, telefoonnummer (026) 359 99 99.

* De provinciale site: www.gelderland.nl/zwemwater
* NOS Teletekst, pagina 725;

* TV Gelderland Teletekst, pagina 857 tot en met 860.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie