Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

MKZ-Nieuws van ministerie LNV

Datum nieuwsfeit: 24-05-2001
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

MKZ-Nieuws

24 mei 2001 - Minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft vandaag besloten tot versoepeling van de maatregelen rond het toezichtsgebied Oene, omdat de ruimingen in het vaccinatiegebied Noord-Veluwe (het centrum van toezichtsgebied Oene) zijn voltooid. Gelijktijdig trekt de minister het LNV-advies in om de natuur- en recreatieterreinen in toezichtsgebied Oene gesloten te houden voor publiek. Daarnaast is er een aantal wijzigingen met betrekking tot de compartimenteringsregeling en wordt er een regeling van kracht voor de herbevolking van bedrijven. De import- en exportbeperkingen voor uit Frankrijk en Italië afkomstige evenhoevigen worden opgeheven. Het Permanent Veterinair Comité (PVC) van de Europese Commissie heeft vandaag positief geadviseerd over enkele verruimingen m.b.t. de export.

Toezichtsgebied Oene

In het buitenste deel van toezichtsgebied Oene zijn dezelfde versoepelingen van kracht als eerder al voor het gebied Kootwijkerbroek. De maatregelen hebben als doel problemen met het dierenwelzijn te verminderen.

Het toezichtsgebied Oene bestaat uit drie delen. In het binnenste deel, het vaccinatiegebied Noord-Veluwe, zijn alle evenhoevige dieren gevaccineerd en vervolgens geruimd. Voor de geruimde bedrijven geldt een eigen regime; de hier genoemde aanpassingen voor het toezichtsgebied gelden niet voor deze bedrijven. De eerste drie km rondom het vaccinatiegebied vormen het zogenoemde beschermingsgebied. Ook voor dit gebied gelden de versoepelingen nog niet. In de buitenste ring van circa 7 km wordt het volgende weer mogelijk:
* Evenhoevigen mogen van het bedrijf naar het weiland en omgekeerd worden verplaatst. Daarbij mag niet de openbare weg worden betreden.
* Varkens, vleesstieren en kalveren mogen naar een aangewezen slachthuis worden gebracht. Dit is uitsluitend toegestaan als op het betreffende bedrijf de zogenoemde eindscreening is uitgevoerd. Het vervoer moet vooraf worden gemeld.
* Biggen (maximaal 60 kg en op het bedrijf zelf geboren) mogen naar een ander bedrijf worden vervoerd, als zowel op het verzendende als op het ontvangende bedrijf de eindscreening is uitgevoerd. Bovendien moet een dierenarts hiervoor een urgentieverklaring verstrekken. Het vervoer mag pas plaatsvinden na voorafgaande toestemming. Een bedrijf mag hoogstens eens per twee weken aan- of afvoeren.
* Kalveren mogen naar een lege kalvermesterij worden vervoerd, als zowel op het verzendende als op het ontvangende bedrijf de eindscreening is uitgevoerd. Bovendien moet een dierenarts hiervoor een urgentieverklaring verstrekken. Het vervoer mag pas plaatsvinden na voorafgaande toestemming. Een bedrijf mag hoogstens eens per twee weken aan- of afvoeren. De mogelijkheid om vleesstieren naar een slachthuis te brengen, is overigens ook nieuw voor het toezichtsgebied Kootwijkerbroek.

Natuur en recreatie

Gelijktijdig trekt minister Brinkhorst van LNV het advies in om de natuur- en recreatieterreinen in toezichtsgebied Oene gesloten te houden voor publiek. Daarmee is dit advies voor geen enkel gebied in Nederland meer van kracht. Wel blijft het nodig MKZ-gevoelige dieren als b.v. grote grazers gescheiden te houden van het publiek, om het risico van MKZ-besmetting te minimaliseren. Hierdoor kan het voorkomen dat delen van natuurterreinen nog niet toegankelijk zijn voor het publiek. Overigens geldt ook voor o.m. kinderboerderijen nog steeds dat de evenhoevige dieren gescheiden moeten worden gehouden van het publiek.

Compartimentering

Buiten de toezichtsgebieden is het vervoer van runderen weer vrij. Wel moet het vervoer plaatsvinden binnen de compartimenten Noord 1, Zuid 1, Zuid 2 en Zuid 3 enerzijds of de compartimenten Noord 2 en Noord 3 anderzijds. Aan- en afvoer van runderen mag op een bedrijf niet op één en dezelfde dag plaatsvinden. Ook blijft het verzamelen van runderen voor een periode korter dan 30 dagen verboden. Het is evenmin toegestaan om evenhoevigen (m.u.v. varkens) van verschillende plaatsen op één vrachtwagen te laden. De voorschriften voor het vervoer van runderen en kalveren naar een weiland of lege stal zijn komen te vervallen.

Verder is beperkt vervoer van jonge geitjes naar een ander bedrijf weer mogelijk, overigens onder strenge voorwaarden. De vervoersverboden leiden tot welzijnsproblemen in stallen, met name in de melkgeitensector. Een van de voorwaarden is dat de geitjes een oormerk moeten hebben, zodat indien nodig een snelle tracering naar het bedrijf van herkomst mogelijk is.

Herbevolking

De regels voor het aanvoeren van nieuwe evenhoevige dieren op geruimde bedrijven, de zogenaamde herbevolking, zijn nu vastgesteld. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de bedrijven die daadwerkelijk besmet waren en de verdachte bedrijven die geruimd werden maar achteraf vrij van MKZ bleken te zijn. Bij die laatste groep horen ook alle bedrijven waar noodvaccinatie plaatsvond.

In alle gevallen geldt dat eerst het betreffende (deel van) het toezichtsgebied vrijgegeven moet zijn en dat voor het betreffende bedrijf de verdacht- of besmetverklaring moet zijn opgeheven. Bovendien moeten minstens 21 dagen zijn verlopen sinds de laatste voorgeschreven reiniging en ontsmetting van het bedrijf.

Voor bedrijven die besmet waren, geldt een aantal strikte voorwaarden voor de herbevolking. Zo moet er -na melding van het voornemen- toestemming voor worden gegeven door de RVV. Bovendien moeten de aan te voeren dieren getest zijn op MKZ. Ze mogen 30 dagen het betreffende bedrijf niet verlaten en moeten in die periode wekelijks worden onderzocht. Voor de niet besmette bedrijven gelden deze en enkele andere voorwaarden niet.

Vrijgekomen toezichtsgebieden hebben nog wel te maken met de landelijke vervoersbeperkingen. Om het herbevolken makkelijker te maken, zijn op een aantal punten uitzonderingen op die regels gecreëerd voor de geruimde bedrijven.

Import- en exportbeperkingen

De import- en exportbeperkingen van uit Frankrijk en Italië afkomstige evenhoevigen zijn opgeheven, omdat er nu geen (verhoogd) veterinair risico is op verspreiding van MKZ met uit deze landen afkomstige evenhoevigen. Er gelden nog wel import- en exportbelemmeringen voor paarden afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk.

PVC

Het Permanent Veterinair Comité (PVC) van de Europese Commissie heeft vandaag positief geadviseerd over enkele verruimingen m.b.t. de export. Dit betekent dat zeer waarschijnlijk met ingang van dinsdag a.s. het volgende mogelijk wordt:
* In de noordelijke provincies (Friesland, Groningen en Drenthe) en Flevoland wordt het mogelijk om runderen en varkens 1-op-1 te exporteren naar slachthuizen in het buitenland.
* In Zuid- en West- Nederland mogen runderen en varkens ook voor andere doeleinden dan de slacht worden geëxporteerd.
* Onder voorwaarden wordt export van bevroren sperma, eicellen en embryo´s van runderen toegestaan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...