Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe Terminal 4 op JFK airport geopend in New York

Datum nieuwsfeit: 25-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Amsterdam Airport Schiphol

Persberichten

Nieuwe Terminal 4 op JFK airport geopend

Gisteren is de nieuwe Terminal 4 op J.F. Kennedy Airport feestelijk geopend. De nieuwe terminal is ontwikkeld en gebouwd door het consortium JFK International Air Terminal LLC. (JFK IAT). Schiphol USA, de Amerikaanse dochter van Schiphol Group, neemt hierin voor 40% deel.

Terminal 4 is de belangrijkste terminal op Kennedy Airport. Er maken ongeveer 40 vooral internationaal opererende luchtvaartmaatschappijen van gebruik. Bovendien is het de enige terminal die 24 uur per dag geopend is. Ook KLM en partner NorthWest maken van deze 'gateway' gebruik voor hun vluchten van en naar New York. De nieuwe terminal wordt nu al als een voorbeeld voor andere luchthavens in de Verenigde Staten gezien. "Met deze nieuwe prachtige terminal heeft Kennedy Airport een grote stap genomen om weer een internationale gateway van wereldklasse te worden", stelde Governor Pataki van de Staat New York.

Uniek Amerikaans/Nederlands project
Het consortium JFK IAT is in 1997 begonnen met de bouw van de nieuwe terminal. Schiphol Group heeft vooral expertise ingebracht op het gebied van het management van de terminal en het ontwikkelen en bouwen van een terminal terwijl alle passagiersprocessen gewoon doorgang moesten blijven vinden. Ook bij het functioneel programma van eisen zijn door de medewerkers van Schiphol Group veel ideeën ingebracht. Daarbij stonden de gebruikers - de passagiers en de luchtvaartmaatschappijen - centraal. De andere partners in het consortium zijn LCOR Inc., een grote Amerikaanse projectontwikkelaar, met eveneens 40% en de financiële instelling Lehman Brothers Inc. met 20%.

De bouw van de nieuwe terminal heeft 1,4 miljard U.S. dollar gekost. Het project is gefinancierd door uitgifte van obligaties door de Port Authority van New York en New Jersey, en maakt onderdeel uit van een groot uitbreidings- en nieuwbouwprogramma voor de New Yorkse luchthaven.

De bouw van de nieuwe terminal 4 is één van de grootste publiek/private projecten in de Verenigde Staten. Het is tevens de eerste keer dat een buitenlandse luchthaven bij de bouw en het beheer van een terminal in de Verenigde Staten is betrokken; daar is het veelal zo dat een luchtvaartmaatschappij haar eigen terminal exploiteert. Het consortium met Schiphol USA zal tot tenminste 2015 de nieuwe Terminal 4 beheren en exploiteren. Het beheerde sinds 1997 ook al de oude terminal.

Veel ruimte
De nieuwe Terminal 4 vervangt de oude International Arrivals Building, die in 1957 in gebruik werd genomen. Door de groei van het luchtverkeer - in 2000 maakten ruim 5,2 miljoen passagiers gebruik van Terminal 4 - was het nodig om een geheel nieuwe terminal te ontwikkelen. De nieuwbouw heeft in fasen plaatsgevonden om een minimum van overlast voor luchtvaartmaatschappijen en passagiers te veroorzaken. In de komende periode zullen de restanten van het oude gebouw worden gesloopt.

In de nieuwe terminal zijn veel aspecten toegepast die ook op Schiphol zijn beproefd. Het gebouw is - net zoals de terminal van Schiphol - licht en transparant door het gebruik van stalen constructies en glazen wanden. Reizigers zullen ook andere details, zoals de duidelijke bebording en de vlieg in de herentoiletten, herkennen.

In Terminal 4 zijn aankomst en vertrek van elkaar gescheiden. Op de begane grond is de Aankomsthal gesitueerd en op de bovenste verdieping de Vertrekhal met 144 incheck-balies verdeeld over vier balieblokken. Net zoals op Schiphol maken de luchtvaartmaatschappijen die op Terminal 4 vliegen gebruik van een gemeenschappelijk check-in, bagage- en gate-afhandelingssysteem. De paspoortcontrole is in een aparte ruimte gesitueerd, met 52 balies. De Aankomsthal telt 20 douane-controlepunten en zeven bagagebanden. Elke bagageband kan de koffers uit twee Boeing 747-vliegtuigen verwerken.

Ook de lounge van de nieuwe terminal heeft glazen wanden, zodat passagiers altijd hun vliegtuig kunnen zien. De twee pieren hebben op dit moment 10 gates. Twee gates zijn al uitgerust voor de komst van de Superjumbo. Wanneer in april 2002 de oude International Arrivals Building totaal is afgebroken, hebben de luchtvaartmaatschappijen de beschikking over 16 gates en 10 vliegtuigparkeerplaatsen op het platform.

Op de midden-verdiepingen, tussen de Aankomsthal en de Vertrekhal in, bevindt zich het treinstation. Vanaf begin 2002 kunnen passagiers met een 'light rail' systeem direct van en naar de andere terminals op JFK en de parkeerterreinen. Een jaar later is ook de verbinding naar Jamaica Station gereed, vanwaar men door kan reizen naar Manhattan. Terminal 4 is de enige terminal op JFK waar het treinstation is opgenomen in het gebouw. Op de midden-verdiepingen vinden passagiers en bezoekers bovendien een ruime keuze aan horecafaciliteiten. Ook bevindt zich hier een groot winkelcentrum, dat voor iedereen toegankelijk is en waar zowel belastingvrije als niet-belastingvrije artikelen worden verkocht. Door het ruime en kwalitatief hoogwaardige assortiment - van lederwaren en kinderkleding tot exclusieve juwelen - onderscheidt dit winkelcentrum zich van centra op andere Amerikaanse luchthavens, die doorgaans alleen de gebruikelijke (tax-free) artikelen aanbieden. Door z'n vele faciliteiten is de nieuwe terminal voor zowel passagiers, bezoekers als werknemers een bijzonder gebruiksvriendelijk gebouw; een New Yorkse variant van de AirportCity formule die door Schiphol Group is ontwikkeld.

De totale oppervlakte van de nieuwe terminal en de twee pieren beslaat op dit moment 150.000 m2. Terminal 4 is ontworpen door de Amerikaanse architecten TAMS, Skidmore Owings & Merrill en Arup Engineers.

Veel aandacht voor kunst
Naast ruimte en transparantie door middel van glazen wanden, logische routes en goede bebording en veel verschillende faciliteiten voor passagiers en bezoekers, wordt in Terminal 4, net zoals op Schiphol, veel aandacht aan kunst besteed.

Speciaal voor de nieuwe Terminal 4 zijn drie kunstwerken gecreëerd. De wanden van de twee pieren worden gesierd door panelen, die gebaseerd zijn op de inhoud van een uitgepakte koffer. Met dit werk, "Travelogues", willen de kunstenaars Elizabeth Diller en Richard Scofidio de persoonlijke ervaring van het reizen en het thuiskomen verbeelden. Vlak voordat de aankomende passagier de ruimte voor de paspoortcontrole bereikt, wordt hij geconfronteerd met "Curtain Wall" van Harry Roseman. Zijn kunstwerk bestaat uit gebeeldhouwde gordijnen, die eerst stil hangen maar steeds meer gaan wapperen naarmate de passagier de paspoortcontrolehal - en daarmee de toegang tot de Verenigde Staten en de stad New York - nadert. Boven de balies in de paspoortcontrolehal hangen 28 grote panelen van de kunstenares Deborah Masters. In haar "New York Streets" heeft zij alle aspecten van het dagelijks leven in New York gevangen.

Ter ere van de officiële opening van Terminal 4 laat Schiphol Group door de Nederlandse kunstenaar Mark Brusse een kunstwerk vervaardigen. Het kunstwerk voor Terminal 4 is sterk verwant aan het kunstwerk "I meet you" van dezelfde kunstenaar in Aankomst 3 van Schiphol. Het bestaat uit twee reusachtige klompen op een zuil met aan de onderkant treden. "Het kunstwerk zal de verbondenheid tussen Nederland en Amerika in het algemeen, en Schiphol Group en Terminal 4 in het bijzonder, verbeelden", aldus Pieter Verboom, CFO van Schiphol Group. Het kunstwerk zal in het voorjaar van 2002 worden geplaatst, wanneer de sloop van het oude gebouw geheel zal zijn voltooid.

Ruimte voor uitbreiding
Bij de bouw van Terminal 4 is rekening gehouden met toekomstige uitbreidingen, waardoor de oppervlakte zonder veel problemen vergroot kan worden. Delta Airlines heeft in 2000 met JFK IAT een intentieverklaring ondertekend om met haar internationale vluchten te verhuizen naar Terminal 4. Nu maakt Delta voor deze vluchten nog gebruik van haar (eigen) Terminals 2 en 3. In het najaar vinden hiervoor afrondende onderhandelingen plaats, die zouden kunnen betekenen dat het aantal gates zal worden uitgebreid van 16 tot 42. Ook zal de terminal zelf dan verder vergroot moeten worden. Dit project zou in 2005 gereed moeten zijn.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...