Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Vrije Zone' belegt anti-oranje bijeenkomst in Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 26-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ORANJE ONDER!

Op zaterdag 26 mei komen opponenten van het koningshuis in de voormalige filmacademie in Amsterdam bijeen. Tijdens de actiefestatie "Oranje Onder!" zullen diverse (actie)voorstellen de revue passeren welke het einde van de monarchie dienen te bespoedigen. Centraal staat het protest op de huwelijksdag van het nieuwe koninklijke paar. "Oranje Onder" is een initiatief van de Vrije Zone.

Nadat aan de hand van een talkshow met Rene Zwaap het dubieuze heden en verleden van de familie Oranje zal worden doorgenomen, bespreken de tegenstanders van de monarchie met advocaat Maurice Veldman en Wil van der Schans van buro Jansen & Janssen de justitiele middelen die de autoriteiten in handen hebben om acties en demonstraties op de trouwdag van A & M tegen te gaan. Worden we van ons bed gelicht? Omdat algemeen wordt aangenomen dat de autoriteiten tegen die tijd demonstraties en dergelijke aan banden zullen leggen, zullen tijdens de actiefestatie ideeen van de hand worden gedaan om het recht op vrijheid van meningsuiting via de rechtbank veilig te stellen.

Tijdens het derde programma-onderdeel worden er voorstellen gelanceerd voor acties en campagnes tegen de monarchie. Zoals de afschaffing van koninginnedag omwille van een vrije dag op 1 mei, maak van koninginnedag een jaarlijks terugkerende landelijke actiedag tegen de monarchie en de oprichting van een groep 'royalty-watchers'. Tevens worden er voorstellen gedaan voor acties op en rond de huwelijksdag van "A en M". Gastsprekers zijn Ewout Irrgang (Nieuw Republikeins Genootschap), Rene Danen (Maxipa Nee!), Jasper Fastl (Jonge Socialisten) en David (Comite Mars op de Oranjes).

De actiefestatie zal worden besloten met een straatactie; de generale repetitie van de "Gruwelijk Huwelijk Rave", een streetrave tegen de monarchie die mogelijk ook op de huwelijksdag zal plaatsvinden.

Gedurende het programma wordt in de filmzaal de film "Geen Woning Geen Kroning" vertoond, over het krakersbal van 30 april 1980 (non-stop vertoning). Verder zijn er wat verrassingen, zoals de presentatie van het lang verwachte nieuwe Wilhelmus... De presentatie van de middag is in handen van Jo van der Spek en Nies Medema.

Het programma van 26 mei begint om 13.30 uur met Rene Zwaap. Om 14.30 uur volgen Maurice Veldman en Wil van der Schans. Om 15.30 uur volgt het debat over acties en demonstraties. Om 17.00 uur vogt de straatactie. Plaats: Overtoom 301 Amsterdam, vrij entree. Bereikbaar met tramlijn 1, uitstappen halte JP Heijestraat.

Voor de thuisblijvers: stem je radio af op 97.2 FM en volg de actiefestatie live via Patapoe.

TOELICHTING OVER DE VRIJE ZONE:

Met het project de Vrije Zone proberen wij de onderlinge contacten tussen de Amsterdamse actiegroepen en aanverwante ideele organisaties te verbeteren. Tevens zoeken wij naar middelen om de Amsterdamse linkse actiewereld opener en aantrekkelijker te maken voor nieuwe mensen.
Naast de samenstelling van een alternatieve adressengids, het Linke Boekje genaamd, organiseren we op regelmatige basis actiefestaties. Op deze openbare publieksbijeenkomsten, manifestaties gekoppeld aan een actie, worden politieke thema's belicht vanuit een lokaal perspectief.
De actiefestaties fungeren als pilaren voor bestaande lokale politieke activiteiten en als bindmiddel voor onderlinge samenwerking. Tevens willen we bereiken dat de actiefestaties als transit gaan fungeren voor mensen, die op deze manier kunnen kennismaken met hetgeen Amsterdam hen aan buitenparlementair linkse politiek te bieden heeft.
De Vrije Zone wordt mede mogelijk gemaakt door een kerngroep van zo'n vijftien vrijwilligers. Naast het werken aan een duurzame en rechtvaardige wereld, hebben deze mensen gemeen dat ze meer samenwerking en nauwere contacten nastreven tussen progressieve individuen en groepen in Amsterdam.

Internet: www.vrijezone.nl

Ravage, actieblad
Van Ostadestraat 233n
1073 TN Amsterdam
telefoon 020-6761773
fax: 020-6730595
Internet: www.antenna.nl/ravage

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie