Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Debat over FOL-verdrag in Rode Hoed

Datum nieuwsfeit: 27-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT 17 MEI 2001

FOL-debat in Rode Hoed Zondag 27 mei
Nederland & Plan Colombia
Debat over FOL-verdrag
(Amerikaanse militaire anti-drugs basis op Curaçao/Aruba)

Ter gelegenheid van het kamerdebat op 30 mei aanstaande over de ratificatie van het verdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten over het gebruik van de vliegbases op Curaçao en Aruba (Forward Operating Locations - FOL's), organiseren fondsorganisatie XminY en het Transnational Institute (TNI) op zondag 27 mei een discussiebijeenkomst.

De FOL's zijn twee jaar geleden in gebruik genomen in het kader van de drugsbestrijding in het Caribisch gebied en de Andesregio. De vliegbases dienen als militaire steunpunten van de Amerikaanse luchtmacht voor verkenningsvluchten en informatievergaring in het kader van het Plan Colombia. Dit terwijl het standpunt van de Nederlandse regering en van de Europese Unie als geheel over het Plan Colombia afwijzend is. Dreigt Nederland via de FOL's toch bij de uitvoering van dit omstreden Plan betrokken te raken? Deze vraag staat centraal in het FOL-debat. De kwestie zal vanuit verschillende gezichtshoeken uitgebreid besproken worden waarbij participatie vanuit de zaal aangemoedigd wordt.

De bijeenkomst vindt plaats op Zondag 27 Mei, drie dagen voor het kamerdebat, in de Rode Hoed, Keizersgracht 102 in Amsterdam. Aanvang 20.00 uur. De toegang is vrij.

Programma:
19.30 zaal open
20.00 panel met leden uit Colombia en de VS lichten situatie toe: § Ricardo Vargas (drugsbeleid expert van Acción Andina-Colombia) § Piedad Córdoba (senaatslid Liberale Partij in Colombia en voorzitster parlementaire mensenrechten commissie) § Joy Olson (directeur Latin American Working Group - Washington) 21.00 Vragen / Discussie (voertaal engels)


21.30 Nederlandstalig panel-interview met: § Arno Ambrosius (Ministerie van Buitenlandse Zaken - DWH/ZM) § Paul Rosenmöller (GroenLinks) en andere Tweede Kamerleden (PvdA/CDA). § Stanley Inderson (MAN, Curaçao)
§ Martin Jelsma (Transnational Institute)

22.30 sluiting

De discussie wordt geleid door Jo van der Spek (IKON-radio).

XminY Solidariteitsfonds, Keizersgracht 132, 1015 CW Amsterdam, 020-6279661, (xminy@xminy.nl) Transnational Institute, Paulus Potterstraat 20, 1071 DA Amsterdam, 020-6626608, (tni@tni.org) Achtergrond buitenlandse panel-leden

Piedad Córdoba de Castro
Senator uit Medellín, Colombia voor de Liberale Partij, advocate en voorzitster van de mensenrechtencommissie van de Colombiaanse senaat. In mei 1999 werd Piedad Córdoba ontvoerd door de paramilitairen van Carlos Castaño (AUC) en na twee weken onder grote internationale druk weer vrijgelaten. Ze speelt een zeer actieve rol in het Colombiaanse vredesproces.

Ricardo Vargas Meza
Socioloog, vertegenwoordiger van Acción Andina in Colombia, een platform van drugsbeleid experts uit de Andesregio, Associate Fellow van het Transnational Institute (TNI); auteur van vele teksten over cocateelt en drugshandel in Colombia, o.a. "Drogas Mascaras y Juegos; Narcotráfico y conflicto armado en Colombia" en "Fumigación y Conflicto; Políticas Antidrogas y Deslegitimación del Estado en Colombia."

Joy Olson
Directeur Latin America Working Group in Washington-DC, een coalitie van meer dan zestig Amerikaanse religieuze, mensenrechten en ontwikkelingsorganisaties. Auteur van "Just the Facts: A civilian's guide to U.S. defense and security assistance to Latin America and the Caribbean", een gedetailleerd overzicht o.a. van het VS hulppakket aan Plan Colombia en de militaire herstrukturering van US SOUTHCOM, inclusief de Forward Operating Locations (FOL's). Zie: www.ciponline.org/facts/

Mogelijkheid voor individuele interviews
Piedad Córdoba: donderdag 24 t/m zondag 27 mei

Ricardo Vargas: zondag 20 t/m zondag 27 mei

Joy Olson: alleen op zondagmiddag 27 mei (tussen 14-20 uur)

Achtergrondmateriaal te vinden op:
www.tni.org/drugs

Pers-dossier op te vragen bij TNI.

Contactpersonen:

Roberta Cowan communications officer TNI: 020-6626608 / mobiel: 06 15 220 131 Martin Jelsma Drugs & Democracy programme TNI: 020-6626608

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie