Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederland heeft verplichtingen inzake int. drugsbestrijding

Datum nieuwsfeit: 28-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

CDA: Nederland heeft verplichtingen inzake internationale drugsbestrijding

"De CDA fractie is van mening dat ook Nederland verplichtingen heeft met betrekking tot de internationale bestrijding van drugshandel, drugssmokkel en drugscriminaliteit. In dit kader heeft mijn fractie steeds positief gestaan ten opzichte van de samenwerking met de VS bij de bestrijding en het onderscheppen van drugssmokkel in het Caraïbisch gebied Wij zien het (...) verdrag inzake de samenwerking tussen het Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika betreffende het gebruik van faciliteiten in de Nederlandse Antillen en Aruba voor drugsbestrijding vanuit de lucht als een voortzetting van de samenwerking in het verleden, waarbij eveneens geregeld door de VS gebruik gemaakt werd van de zee- en luchthavens van de Nederlandse Antillen en Aruba", aldus Tweede Kamerlid Maxime Verhagen tijdens het debat over de goedkeuring van dit verdrag, op maandag 28 mei.

Verhagen: "Bij de beoordeling van het voorliggende verdrag heeft voor mijn fractie een effectieve bestrijding van de internationale drugshandel, de reeds bestaande samenwerking met de Amerikanen, het grote politieke belang dat de Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse regeringen hechten aan de totstandkoming van het Verdrag en de economische voordelen die in het bijzonder voor de Nederlandse Antillen gelden een rol gespeeld. De CDA fractie hecht zeer aan de samenwerking tussen kustwacht, marine en douane en het concept, waarin de krachten van alle bevoegde opsporingsdiensten en strijdkrachten op het gebied van het opsporen en bestrijden van drugshandel over zee en door de lucht zijn gebundeld."

"De samenwerking (...) is ons inziens niet alleen noodzakelijk in het kader van de drugsbestrijding in het Caraïbisch gebied, het zal daarnaast een positieve impuls zijn voor de economische ontwikkeling van Aruba en de Nederlandse Antillen. Zowel vanwege de positieve impuls ten behoeve van het imago als vanwege de investeringen aan de vliegvelden zal een en ander een positief effect kunnen hebben op het toerisme. De regeringen van Aruba en de Nederlandse Antillen staan positief ten opzichte van de samenwerking. Als we zeggen het goed voor te hebben met Aruba en de Antillen en als we zeggen serieus werk te willen maken van de bestrijding van drugshandel en drugssmokkel dan dienen deze overwegingen mede een rol te spelen bij de afweging die we maken," aldus Maxime Verhagen.

De hele bijdrage van Maxime Verhagen kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoon te klikken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie