Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bestrijdingsmiddelen in nederwiet: risico's beperkt

Datum nieuwsfeit: 28-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht Trimbos-instituut

BESTRIJDINGSMIDDELEN IN NEDERWIET: RISICO'S BEPERKT

Utrecht, 28 mei 2001. In onderzoek naar verontreiniging van nederwiet met bestrijdingsmiddelen zijn pesticiden aangetroffen. Maar de hoeveelheden zijn zo laag dat er geen sprake is van een gevaar voor de gezondheid van consumenten. Het onderzoek werd gefinancierd door minister Borst en is in opdracht van het Trimbos-instituut en de Jellinek uitgevoerd door het Rijks-Kwaliteitsinstituut voor Land- en Tuinbouwproducten (RIKILT-DLO).

Het betrof een analyse van 35 monsters nederwiet uit koffieshops in Amsterdam. In 18 monsters werden één of meer bestrijdingsmiddelen aangetoond. Het ging om vier middelen: Furalaxyl (een middel dat slechts toegelaten is in de sierteelt), Propamocarb, Abamectine en Parathion (middelen die vooral gebruikt worden in de teelt van consumptiegewassen). Kennelijk hanteren telers de gifspuit geregeld. Het gehalte van Furalaxyl is vrij hoog in vergelijking met de andere middelen.

Ook is gekeken naar de giftigheid van deze vier stoffen. Hierbij is uitgegaan van een `worst case' scenario, namelijk dat de stoffen volledig en onveranderd door de gebruiker worden opgenomen. Het is niet aannemelijk dat de aangetroffen hoeveelheden gevaarlijk zijn voor consumenten. De doorsnee consumptie van nederwiet is niet zodanig dat veiligheidsmarges worden overschreden. Het is wel denkbaar dat de cannabistelers die de bestrijdingsmiddelen gebruiken een risico lopen. De teelt vindt meestal in besloten ruimtes plaats, wat inademing of andere inname van schadelijke stoffen in de hand kan werken. Het is raadzaam om telers te wijzen op de risico's die ze lopen bij het toepassen van bestrijdingsmiddelen.

Het is zinvol om het onderzoek, dat nu alleen is uitgevoerd met monsters uit Amsterdam, landelijk te herhalen en daarbij ook cannabis uit het buitenland te betrekken.
Het onderzoek richtte zich op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen in nederwiet en niet op de gassen die vrijkomen bij het roken.
Onderzoek naar residuen van bestrijdingsmiddelen in Nederwiet

W.A. Traag1, H. Gercek1, D. Kloet1, H.D. Wychgel2, I.S. Faasen2, R.P. Kerssemaker3


1 RIKILT, Wageningen

2 Trimbos-instituut, Utrecht

3 Jellinek, Amsterdam
Voor nadere informatie: Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030-2971116), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie