Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PvdA wil open ruimte heffing van minimaal 25 gulden per m2

Datum nieuwsfeit: 28-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Open ruimte heffing
28 mei 2001 Depla

PvdA-FRACTIE STELT EEN OPEN RUIMTE HEFFING VAN MINIMAAL 25 GULDEN PER M2 VOOR EN WIL GRATIS TE RAADPLEGEN DATABANK MET PARTICULIERE BOUWKAVELS

Den Haag, 28 mei 2001

De open ruimte heffing: soms moet je solidariteit organiseren. Zuinig ruimtegebruik is een van de belangrijkste opgaven in de Nederlandse planning. Om zuinig ruimtegebruik te stimuleren zijn effectieve prikkels nodig. Het kabinet erkent de mogelijke meerwaarden van een open ruimte heffing, maar wil er eerst nog op studeren. In Haags taalgebruik betekent dit op de lange baan schuiven. De PvdA-fractie wil zo'n heffing zo snel mogelijk invoeren.
In Nederland wordt namelijk te vaak de weg van de minste weerstand gekozen. Het is stukken aantrekkelijker om in het buitengebied locaties voor nieuwbouw geschikt te maken in plaats van de oude woonwijken of de bedrijfsterreinen te saneren. De dynamiek van de automatische trek de weilanden in, zonder achterom te kijken, bestaat bij de gratie van het niet beprijzen van het verdwijnen van het open landschap. Met een dergelijke heffing worden twee vliegen in een klap geslagen. Het bebouwen van landbouwgebieden wordt duurder waardoor eerder de afweging gemaakt zal worden te investeren in de herstructureringsopgave. Ten tweede moeten de opbrengsten uit de heffingen worden aangewend voor het opknappen van oude woonwijken en bedrijfsterreinen, meervoudig ruimtegebruik, of de versterking van de groene kwaliteiten van het buitengebied. De inkomsten van minimaal 25 gulden per m2 dienen weer binnen de regio te worden aangewend. Het verlies aan open ruimte leidt dan zodoende elders in de regio, direct zichtbaar voor de burgers, tot weer nieuwe kwaliteiten. Wij zien de open ruimte heffing als een verstandige en noodzakelijke volgende stap in de vergroening van ons belastingstelsel, en ons streven naar vitale steden.

Landelijke databank met het aanbod van particuliere kavels moet voor de burgers gratis te raadplegen zijn. Een democratischer grondbeleid in de nieuwbouw is noodzakelijk. Daarom steunen we de kabinetsvoorstellen die gemeenten meer mogelijkheden geven om de projectontwikkelaar met de beste prijs-kwaliteitverhouding te selecteren. Ook steunen we de versterking van particulier opdrachtgeverschap en de brede grondexploitatievergunning. Wat nu al direct verbeterd moet worden is de toegang tot het aanbod van bouwkavels dat uitgegeven wordt aan particulieren. Dit aanbod is ondoorzichtig, en onbekend bij potentiële kopers. Wij willen dat er per 1 januari volgend jaar een eenvoudig en gratis te raadplegen landelijke databank bestaat waarin iedere burger het complete aanbod van particuliere bouwkavels kan opzoeken.

Voor nadere informatie: Staf Depla 070-318 2793

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie