Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

TU Eindhoven start instituut in Singapore

Datum nieuwsfeit: 28-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht van de TU Eindhoven

TU Eindhoven start instituut in Singapore

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de National University of Singapore (NUS) breiden hun bestaande samenwerking binnenkort uit met een opmerkelijk nieuw initiatief. Op de campus van de NUS starten ze een gezamenlijk instituut voor onderwijs en onderzoek op het gebied van technologisch ontwerpen. Dit 'Design Technology Institute' (DTI) gaat in nauwe samenwerking met de moderne ontwerpindustrie in Singapore tweejarige postacademische opleidingen verzorgen tot technologisch ontwerper (Master of Technological Design). Daarnaast zal het onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten gaan uitvoeren voor diezelfde industrie. De Ministeries van Onderwijs en Economische Zaken van Singapore hebben het instituut voor de komende vijf jaren een subsidie toegekend van in totaal ruim 30 miljoen gulden.

De samenwerking tussen de TU/e en de faculteit voor technische wetenschappen van de NUS startte een jaar of tien geleden op basis van persoonlijke contacten tussen wetenschappelijk medewerkers van beide instellingen. Een belangrijke stimulans voor de samenwerking is de relatie van medewerkers van zowel de NUS als de TU/e met Philips, dat in Singapore net als in Eindhoven een eigen technologiecampus en expertisecentrum voor fabricagetechnologie heeft. Ook het feit dat Singapore net als de regio Eindhoven gekenmerkt wordt door een sterke concentratie van moderne, internationaal opererende ontwerpindustrieën, speelt een belangrijke rol. Beide universiteiten werken op onderzoeks- en ontwerpgebied nauw samen met de industrie in de eigen regio.

Raamovereenkomst
De relatie tussen NUS en TU/e kreeg de afgelopen jaren concreet gestalte in het uitwisselen van docenten/onderzoekers en van studenten en in het uitvoeren van gezamenlijke onderzoeks-projecten. Bij de samenwerking wordt steeds intensiever gebruik gemaakt van communicatie via het internet en van videoconferencing. In 1997 werd de gegroeide praktijk formeel bekrachtigd en werd een formele basis gelegd voor verdere samenwerking in een officiële raamovereenkomst.

Dubbel-promotie
Een belangrijke vervolgovereenkomst kwam tot stand in juni 2000. Deze creëerde voor promovendi de mogelijkheid aan beide universiteiten een doctorstitel te verwerven op basis van promotie-onderzoek binnen gezamenlijke onderzoeksprojecten. Afgesproken werd te starten met projecten op de gebieden logistiek, mechatronica en ontwerpen, en kwaliteit en betrouwbaarheid.

Gezamenlijk instituut
Intussen werd in nauw overleg met de Economic Development Board van Singapore en de regionale industrie hard gewerkt aan het treffen van voorbereidingen voor de oprichting van een gezamenlijk Design Technology Institute. Deze zijn nu zover gevorderd dat prof. Choon Fong Shih, vice-chancellor van de NUS, en dr.ir. Henk de Wilt, voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e, op 25 mei in Singapore een overeenkomst hebben kunnen ondertekenen, waarin de oprichting van het DTI officieel wordt geregeld. Het is de bedoeling dat het instituut nog voor het eind van dit jaar wordt geopend en begin 2002 met de eerste opleidingen van start gaat. In de Bestuursraad en in het Dagelijks Bestuur van het instituut participeren bestuurders van beide universiteiten. TU/e en NUS zijn beide voor de helft eigenaar van het instituut.

Ontwerpersopleidingen
De TU/e heeft in ons land ruime ervaring in het verzorgen van tweejarige, postacademische ontwerpers-opleidingen. Met deze opleidingen voor ingenieurs en afgestudeerden in bèta-wetenschappen wordt voorzien in de groeiende behoefte van de moderne ontwerpindustrie aan technologisch ontwerpers die in interdisciplinaire ontwerpteams snel en efficiënt technologische concepten kunnen 'vertalen' in succesvolle complexe producten. Het Stan Ackermans Instituut (SAI) van de TU/e heeft inmiddels meer dan 1000 van deze technologisch ontwerpers opgeleid. Dat is ongeveer de helft van het totaal aantal in ons land opgeleide ontwerpers.

Opleidingen DTI
De opleidingen die door het Design Technology Institute in Singapore zullen worden verzorgd, spelen ook in op de behoeften van de lokale ontwerpindustrie. Ze sluiten qua opzet nauw aan bij de opleidingen van het Eindhovense SAI en leiden ook tot de titel Master of Technological Design. De deelnemers volgen eerst een jaar cursorisch onderwijs. Daarna gaan zij onder begeleiding vanuit het instituut gedurende een jaar een ontwerpopdracht uitvoeren in de industriële praktijk. Personen die al werkzaam zijn in de industrie, kunnen het cursorische deel van de opleiding in de avonduren doen en uitsmeren over twee jaren. De praktijkopdracht kunnen zij vervolgens doen binnen het eigen bedrijf. Begonnen wordt met opleidingen 'Rapid Product Development', 'Mechatronics' en 'Embedded Systems'. Het aantal opleidingen zal geleidelijk worden uitgebreid.

Mogelijk dubbeldiplomering
Medewerkers van de TU/e zijn behulpzaam bij het opzetten van de opleidingen en worden waar nodig ingezet als docent en/of als begeleider van ontwerpopdrachten. Er zal verder sprake zijn van uitwisseling van studenten tussen het DTI in Singapore en het Stan Ackermans Instituut van de TU/e. Zo kunnen studenten die in Singapore hun cursorisch jaar doen, in de regio Eindhoven hun ontwerpjaar doen en andersom. NUS en TU/e streven ernaar dit soort uitwisselingsstudenten in aanmerking te laten komen voor dubbeldiplomering aan beide instellingen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie