Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Akademiepenning 2001 voor prof. ir. E.H. Houwink

Datum nieuwsfeit: 28-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
Zoek soortgelijke berichten
Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

23 mei 2001

Akademiepenning 2001 voor prof. ir. E.H. Houwink

Prof. ir. Eric H. Houwink ontvangt op maandag 28 mei a.s. de Akademiepenning 2001 van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij krijgt deze onderscheiding voor de stimulerende rol die hij heeft gespeeld bij de revolutionaire vernieuwing van de biotechnologie met behulp van recombinant-DNA technologie. De KNAW kent de Akademiepenning jaarlijks toe aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de bloei van de wetenschappen in Nederland.

De Akademie is van mening dat de heer Houwink van groot belang is geweest als bruggenbouwer tussen de wetenschap en de industrie. Prof. ir. E.H. Houwink (1929) was vanaf 1975 tot zijn pensioen in 1994 bij Organon R&D werkzaam. Hij bleef in deze industriële omgeving nauwe contacten onderhouden met de academische wereld. Houwink was, volgens de Akademie, in staat om wetenschappelijke concepten en technologieën snel te herkennen en te vertalen in projecten die op de toepassing waren gericht. Daardoor kon hij allerlei zaken die in de fundamentele wetenschap ontwikkeld waren (zoals monoklonale antilichamen als diagnostisch hulpmiddel en hybridomatechnologie) snel invoeren bij Organon.

Vanaf eind zeventiger jaren, toen duidelijk werd dat de biotechnologie een heel nieuwe wending zou nemen door de opkomst van de recombinant-DNA technologie, heeft Houwink zich ingezet om de vernieuwingen in de biotechnologie op aanvaardbare wijze ingang te laten krijgen in de samenleving. Hij heeft het altijd als zijn plicht gezien om deel te nemen aan de discussies over de veiligheid en de maatschappelijke implicaties van de recombinant-DNA technologie, en zijn houding dwong veel respect af bij voor- en tegenstanders van biotechnologie.

E.H. Houwink studeerde scheikunde, met als specialisatie technische microbiologie, aan de Technische Universiteit Delft. Na zijn studie werkte hij twintig jaar bij Philips DUPHAR. Vanaf 1975 werkte hij bij Organon R&D in Oss, uiteindelijk als coördinator International Biotechnological Research. In 1988 volgde een benoeming tot buitengewoon hoogleraar industriële biotechnologie aan de RU Groningen. In 1994 ging Houwink met pensioen. De heer Houwink is (mede) auteur van drie boeken en dertig artikelen over biotechnologie. Hij was en is nog steeds actief in een aantal nationale en internationale organisaties op het terrein van de microbiologie en de biotechnologie.

De Akademiepenning wordt uitgereikt op maandag 28 mei a.s. tijdens de openbare jaarvergadering van de KNAW. Het programma is als volgt:

Aanvang 16.00 uur

* Jaarrede door de president, prof. dr. R.S. Reneman
* Prof. dr. E.P. Meijering Begin en beginsel; drie klassieke visies op de geschiedenis van de christelijke theologie: Mosheim - Baur - Harnack.

* Uitreiking Akademiepenning aan prof. dr. ir. E.H. Houwink, met een laudatio door prof. dr. P.C. van der Vliet, voorzitter Afdeling Natuurkunde

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam, Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam, Telefoon Afdeling Voorlichting en Documentatie: 020-5510733, Telefax: 020-6204941, e-mail: (voorlichting@bureau.knaw.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie