Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Doet Nederland genoeg tegen corruptie?

Datum nieuwsfeit: 28-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 25/05/2001Nederlands nationale integriteitssyteem geovalueerd Doet Nederland genoeg tegen corruptie?

Als het gaat om de strijd tegen corruptie en de bewaking van politiek-bestuurlijke integriteit scoort Nederland zeer goed in vergelijking met andere landen. Toch kent ons stelsel van integriteitsbewaking nog altijd zwakke plekken. Zo is er geen gecontroleerd systeem voor de signalering en toetsing van privé-belangen van topambtenaren of bestuurders die strijdig zijn met het publieke belang. Ook wordt het vraagstuk van de integriteit van ondernemend Nederland vrijwel geheel genegeerd.

Dit zegt Leo Huberts, bestuurskundige en bijzonder hoogleraar Politiestudies verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, na evaluatie van het Nederlandse National Integrity System: het stelsel van wetten, regels, organisaties en afspraken die belangrijk zijn om corruptie tegen te gaan en integriteit te bevorderen. De studie maakt deel uit van een internationaal vergelijkend onderzoek binnen 19 landen. Het onderzoek is uitgevoerd door de internationale non-gouvernementele anti-corruptie organisatie Transparency International (onder leiding van prof. Alan Doig van Liverpool University). De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd tijdens de grote internationale anti-corruptie conferentie die in Den Haag van 28 tot 31 mei plaatsvindt (Global Forum on Fighting Corruption and Safeguarding Integrity II).

Hoe is het in Nederland gesteld met de strijd tegen corruptie en het beschermen van integriteit? Wat typeert het Nederlandse National Integrity System? Huberts concludeert dat veel elementen van het Nationale Integriteits Systeem in Nederland aanwezig zijn, zoals een parlementaire democratie, onafhankelijke rechtspraak, vrije pers, ombudsman, rekenkamer, bestuursrecht, wetboek van strafrecht et cetera. Het internationale vergelijkende onderzoek geeft aan dat Nederland het in vergelijking met de andere onderzochte landen zeer goed doet. Toch ontbreken er ook de nodige elementen van een Nationaal Integriteits Systeem, een aantal aandachtspunten of blinde vlekken:
* Nederland kent geen systeem dat duidelijk maakt welke financiële privébelangen topambtenaren en toppolitici hebben die strijdig zouden kunnen zijn met het publieke belang; veel landen hebben zoAn financial disclosure wel

* Nederland kent maar weinig normen en regels voor kabinet, parlement en topambtenaren; zij zijn voor zichzelf erg terughoudend

* Nederland heeft geen onafhankelijk instituut of centrum met verantwoordelijkheid voor informatie, preventie en advisering met betrekking tot integriteit

* In Nederland wordt het vraagstuk van de integriteit van het bedrijfsleven vrijwel geheel genegeerd.

Om deze blinde vlekken te bestrijden zou er volgend Huberts een onafhankelijk Centrum voor Integriteit tot stand moeten worden gebracht. Dat centrum zou tot doel moeten hebben om:
* informatie te verzamelen en beschikbaar te stellen over oneigenlijke belangen politici en ambtenaren
* informatie te verzamelen en te analyseren over corruptie, fraude en andere integriteitsschendingen

* informatie te verzamelen over beleid, met name preventief beleid en daarover te adviseren

* individuele politici en ambtenaren te adviseren over ethische keuzen en integriteitsdilemma´s.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie