Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Herfkens opent anti-corruptieconferentie in Den Haag

Datum nieuwsfeit: 28-05-2001
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.minbuza.nl/content.asp?Key=415643Persbericht
Ontwikkelingssamenwerking draagt bij aan corruptiebestrijding Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ontwikkelingssamenwerking

Datum: 23 mei 2001

Nummer: 068

Ontwikkelingssamenwerking draagt bij aan corruptiebestrijding
Op maandag 28 mei a.s. opent Minister Herfkens (ontwikkelingssamenwerking) samen met Minister Korthals van Justitie het tweede intergouvernementele Global Forum on Fighting Corruption and safeguarding Integrity (GFII) in het Nederlands Congrescentrum te Den Haag. Deze anti-corruptieconferentie is een vervolg op het GF I dat in februari 1999 plaatsvond in Washington op initiatief van Vice-president Al Gore. Het doel van de tweede anti-corruptieconferentie is om de corruptiebestrijding te intensiveren. Er worden 1200 tot 1500 deelnemers uit 190 landen verwacht. De conclusies en aanbevelingen moeten een VN Verdrag tegen corruptie dichterbij brengen.

De ministeries van Justitie, Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Financiën zijn betrokken bij de inhoudelijke voorbereidingen van de vele workshops. Zo zal Buitenlandse Zaken zich richten op de bestrijding van corruptie binnen ontwikkelingssamenwerking in de werkgroep
Corruption, Transition and Development
. Minister Herfkens zal in dit verband op dinsdagmiddag van 14.00 uur t/m 17.00 uur een Ronde Tafel Debat leiden waaraan diverse ministers deelnemen.

Hoewel de conferentie een besloten karakter heeft, worden de media nadrukkelijk uitgenodigd aanwezig te zijn tijdens de openbare gedeeltes van de conferentie op maandagochtend en op donderdag 31 mei. Ook worden op dinsdag- en woensdagmiddag persconferenties georganiseerd.

Tijdens de besloten workshops wordt een parallelprogramma voor de pers aangeboden, waarvoor men zich kan inschrijven. Zo vindt maandagmiddag een journalistendebat plaats, in de stijl van
Het Lagerhuis
, waarbij de deelnemers reageren op stellingen die met corruptie en de rol van de media te maken hebben. Op dinsdag wordt een training verzorgd, voor met name journalisten uit ontwikkelingslanden, die is gericht op het weerbaar maken van de pers bij het bestrijden van corruptie.

Tenslotte wordt op maandagavond (28 mei) een informele samenkomst voor alle journalisten uit binnen- en buitenland georganiseerd in Nieuwspoort vanaf 19.00 uur. Minister Herfkens zal daar tevens aanwezig zijn en enkele welkomstwoorden richten tot de aanwezigen.

Voor nadere informatie: website Buitenlandse Zaken: www.minbuza.nl/menu.asp?key=412142&

Of via de website van het Global Forum:
www.gfcorruption.nl

Voor informatie over dit bericht: afdeling Persvoorlichting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Hans Janssen: 0653181174 of 070-3486072

===

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie