Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reactie PvdA-er Max van den Berg op stellingname Jospin

Datum nieuwsfeit: 28-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Jospin: reactie Max van den Berg

Brussel, 28 mei 2001

Met de stellingname van de Franse premier Jospin begint het debat over de toekomst van Europa goed warm te lopen en dat is op zichzelf een verheugend feit, aldus Max van den Berg, leider van de Nederlandse PES-fractie in het EP.
Over de weg die naar een democratischer en meer handelingsbekwame Unie moet leiden blijft Jospin echter teveel in het vage, hetgeen alles te maken heeft met zijn positie tegenover Chirac.
"De door kanselier Schröder voorgestelde oplossingen voor meer democratie en grotere slagvaardigheid spreken mij echter veel meer aan".

Hoewel beide regeringsleiders in feite voor een federaal Europa zijn, wil Jospin een Europa van staten en legt Schröder meer de nadruk op een Europa van de volkeren.
Van den Berg: "Terwijl dit laatste duidelijk mijn voorkeur heeft biedt het nu op gang gekomen debat een welkome gelegenheid tot het uitdiepen van deze verschillen."

Dat beide leiders de nieuwe werkmethode van het convent omarmen (een permanente dialoog tussen het Europees Parlement, nationale parlementen, regeringen en burgerorganisaties) ziet Van den Berg als pure winst. Dit leidt tot een nieuwe dynamiek en luidt het definitieve einde in van de achterhaalde IGC-methode. Ook is het verheugend dat beide pleiten voor een Europese grondwet, op basis van het in Nice afgekondigde EU Handvest van de grondrechten.

"Ik wacht met spanning af of de Nederlanse regering in haar notitie van komende vrijdag klare taal zal spreken, ons algemeen Nederlands belang in brede Europese termen weet te vertalen en de naar binnen gerichte en isolationistische opstelling van de VVD opzij weet te schuiven".

terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie