Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Samenvatting jaarverslag Registratiekamer 2000

Datum nieuwsfeit: 28-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Registratiekamer

De Registratiekamer in 2000
Samenvatting van het jaarverslag van de Registratiekamer over 2000

De Registratiekamer, het onafhankelijke orgaan dat toezicht houdt op de bescherming van persoonsgegevens, heeft op 28 mei 2001 haar jaarverslag 2000 aangeboden aan minister Korthals van Justitie. De Registratiekamer roept hierin op tot bezinning op de inzet van cameratoezicht in openbare ruimten. In de gezondheidszorg signaleert de kamer bedreigingen voor de privacy bij de inzet van informatie- en communicatietechnologie binnen de sector en in de veranderende relatie tussen zorg en zorgverzekering. De kamer heeft kritiek op de aanpak van de wachtlijstproblematiek. De Registratiekamer dringt verder aan op meer waarborgen voor de privacy bij gebruik van het internet.

De Registratiekamer signaleert drie ontwikkelingen die van grote invloed zijn op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer: a) de technologie om persoonsgegevens te verwerken biedt steeds meer mogelijkheden, b) de maatschappelijke wens deze technologie te gebruiken voor het leveren van persoonlijke service en maatwerk groeit eveneens en daarmee de noodzaak veel van individuele burgers of consumenten te weten, en c) toenemende samenwerking tussen publieke en private partijen omwille van de efficiency leidt tot een vervaging van de grens tussen het publieke en private domein.

In de Wet bescherming persoonsgegevens - die 1 september 2001 van kracht zal worden - is daarom de informatieplicht voor instanties en bedrijven die persoonsgegevens verzamelen, aangescherpt. Betrokken individuen dienen actief geïnformeerd te worden over de verwerking van hun persoonlijke gegevens en het doel daarvan. De Registratiekamer benadrukt verder het beginsel van doelbinding: het verdere gebruik van persoonsgegevens dient verenigbaar te zijn met het oorspronkelijke doel van de verwerking. De Registratiekamer pleit ook voor terughoudendheid in algemeen gebruik van unieke persoonsgegevens. Zij heeft een sterke voorkeur voor specifieke persoonsnummers per sector. In ieder geval zal het gebruik van unieke persoonsgegevens in de wet steeds uitdrukkelijk geregeld dienen te worden.

Cameratoezicht
Het uitoefenen van toezicht in openbare ruimten met behulp van videocamera's is in 2000 in een stroomversnelling geraakt. Gericht cameragebruik kan ook volgens de Registratiekamer een waardevol onderdeel zijn van een breder pakket aan veiligheidsmaatregelen. De keerzijde is echter dat steeds meer en steeds verfijndere detectiesystemen vergaande vormen van toezicht op het gedrag van burgers mogelijk maken. De Registratiekamer dringt daarom aan op bewust maathouden bij het inzetten van cameratoezicht. Belangrijk is voorts dat de overheid de regie blijft voeren in het publieke domein. De burger moet wel gezien maar niet constant bekeken worden.

Gezondheidszorg
Voor de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg (incl. toegankelijkheid en efficiency) heeft men hoge verwachtingen van de mogelijkheden van de informatie- en communicatietechnologie. In de gezondheidszorg gaan zeer veel gegevens om, zowel voor de directe patiëntenzorg als voor financiering, onderzoek en beleidsvorming. De Registratiekamer signaleert dat in dit kader te weinig wordt nagedacht over de bescherming van persoonsgegevens en het medisch beroepsgeheim. Dat geldt met name voor de randvoorwaarden die op grond daarvan dienen te gelden voor de toenemende rol van de zorgverzekeraars. De Registratiekamer wijst onder meer op de consequenties hiervan voor de stelselherziening in de gezondheidszorg.

De plannen in de sector voor zorgtoewijzing en wachtlijstbeheer onder de AWBZ uit het najaar 2000 voorzien in het verzamelen van uitgebreide gegevens van iedere patiënt. Het Ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland en het College voor Zorgverzekeringen streven naar een landelijk stelsel van AWBZ-brede zorgregistraties, waarvan de gegevens tot op individueel niveau te identificeren zijn. De Registratiekamer heeft de betrokken partijen laten weten sterk te twijfelen aan de rechtmatigheid van deze aanpak.

Privacy en Internet
In reactie op publieke ongerustheid en vragen heeft de Registratiekamer in 2000 onderzoek gedaan naar diverse privacyaspecten van het gebruik van internet en e-mail. Zeer veel Internet Service Providers verzamelen gegevens van klanten en hun gedrag op internet voor commerciële doeleinden. De Registratiekamer concludeerde dat de bescherming van persoonsgegevens bij ISP's in aanzienlijke mate tekortschiet. Onderzoek naar de controle door de werkgever op e-mail en internetgebruik op het werk resulteerde in een rapport met vuistregels voor een realistische benadering van de controle op basis van concrete afweging van de belangen van werkgever en werknemer. Voor de bestrijding van misdaad via het internet streven politie en justitie uitgebreide opsporingsbevoegdheden na. De Registratiekamer heeft er bij de Tweede Kamer op aangedrongen dat in het op stapel staande Verdrag inzake Cybercrime (Raad van Europa) de grenzen van de rechtsstaat eenduidig worden gerespecteerd.

Continuïteit en verandering
De Registratiekamer heeft in 2000 veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van normen voor de bescherming van persoonsgegevens, onder andere in adviezen aan de regering, via praktische handleidingen en door actieve deelname aan de Europese samenwerking op privacygebied. Het jaarverslag geeft hiervan een overzicht. De Registratiekamer zal ook in 2001 vasthouden aan de gekozen balans tussen handhaving van de regels en een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van normen en technische oplossingen voor de bescherming van persoonsgegevens. Met het in werking treden van de Wet bescherming persoonsgegevens op 1 september 2001 zal de Registratiekamer haar activiteiten continueren onder een nieuwe naam: College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Publicaties in 2000
Klant in het web (juni 2000), over de privacywaarborgen voor internetgebruik.
Herkomst van de klant (oktober 2000), een verkenning van het spanningsveld tussen het insluiten en uitsluiten van mensen op grond van ras of etniciteit bij de marketing van producten. De gewaardeerde klant (oktober 2000), over de beoordeling van kredietwaardigheid waarbij derden, zoals handelsinformatiebureaus, betrokken zijn.

Politiegegevens beschermd (juni 2000), een toelichting op het gesloten regime voor gegevensverstrekking van de Wet politieregisters.

Goed werken in netwerken (december 2000), rapport over de controle op e-mail- en internetgebruik op het werk.

Zorg voor gegevens bij indicatiestelling - aanbevelingen voor de praktijk van indicatiestelling (augustus 2000), rapport over de mogelijkheden en grenzen bij het verkrijgen, verzamelen, gebruiken, uitwisselen en bewaren van gegevens van patiënten voor het bepalen van de indicatie voor zorgverstrekking in het kader van de AWBZ.

Bankverzekeraars en privacy (november 2000), rapport over de feitelijke omgang met persoonsgegevens binnen financiële conglomeraten

Privacy-Enhancing Technologies: the path to anonimity werd herdrukt wegens aanhoudende vraag.

Opmerking
Het jaarverslag en de genoemde publicaties zijn ook gepubliceerd op de website van de Registratiekamer: www.registratiekamer.nl. Een exemplaar van het jaarverslag 2000 kan telefonisch besteld worden bij de Registratiekamer: 070 381 13 00.
Voor vragen kunt u contact opnemen met G.O. van de Klashorst: 070 381 13 00.

U kunt hier het volledige jaarverslag downloaden (PDF-bestand).

U kunt hier het volledige jaarverslag bekijken

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...