Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hr. Ms. Urk na bijna vier maanden terug in thuishaven

Datum nieuwsfeit: 29-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensieNieuwsberichten


Welkomstspandoek

Hr. Ms. Urk na bijna vier maanden terug in thuishaven

29-05-2001

Vertrekken uit een ondergesneeuwd Den Helder en terugkeren als de zomer er voor de deur staat, dat is wat de bemanning van de mijnenjager Hr. Ms. Urk meemaakte toen dinsdag 29 mei, na bijna vier maanden varen en oefenen, werd afgemeerd in de thuishaven. Storm en regen in Het Kanaal en de Golf van Biskaje werden afgewisseld met tropische temperaturen in Djibouti en de Perzische Golf. Op het programma stonden oefeningen, de internationale defensietentoonstelling IDEX en verschillende havenbezoeken. Maar de thuiskomst was als vanouds: de familieleden op de kade konden haast niet wachten tot de mannen en vrouwen van boord konden gaan.

Een zwaar programma was de afgelopen periode afgewerkt, temeer daar de bemanning de weken voor deze reis was klaar gestoomd door de seariders van MOST (Minewarfare-Operational-Sea-Training) tijdens een continuity-training. Als onderdeel van een taakgroep (TG421.04) voer de Urk na MOST met verschillende schepen uit andere landen richting tropische wateren. In Abu Dhabi werd deelgenomen aan IDEX 2001 en voor de kust van Bahrein aan de oefening Arabian Gauntlet 2001. Een onderdeel van de oefening was het bevaarbaar houden van de Golf bij eventuele crisissen. De reis werd in internationaal vlootverband ondernomen door een groep van Belgische, Duitse, Franse en Nederlandse mijnenjagers. Regelmatig oefent de mijnendienst van de Koninklijke Marine met landen van de NAVO. Gedurende één oefening echter werd de groep aangevuld met schepen uit landen zoals Bahrein, Koeweit, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten en stond ze onder Saoedi-Arabisch commando. Diverse havenbezoeken werden afgelegd, waaronder La Valleta (Malta), Port Said, Muscat, Koeweit, Djeddah en Heraklion.

Commandant LTZ1 Hekkers toonde zich opgetogen na afloop van de reis. Ik ben blij dat ze me gevraagd hebben als commandant. Het was een boeiende reis door een uniek gebied, een reis waar je jaren later nog steeds aan terugdenkt.
Foto: CAVDKM-Den Helder
Verklede familieleden wachten

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie