Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA wil harde aanpak jeugdcriminaliteit

Datum nieuwsfeit: 29-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

CDA wil harde aanpak jeugdcriminaliteit

Jonge criminelen moeten in bepaalde gevallen als volwassenen berecht kunnen worden. Dat zei CDA-Tweede Kamerlid Van de Camp op 29 mei jl. in een radio-interview. Naast detentie moeten jongeren ook opgevoed worden, om te voorkomen dat ze in hun oude, criminele gedrag vervallen. Van de Camp reageerde op uitspraken van de Utrechtse korpschef Vogelzang die stelt dat het huidige strafsysteem voor jongeren faalt.

Van de Camp beaamt dat. "Het regime en karakter van de huidige straffen worden als te licht ervaren." Volgens het Kamerlid is Nederland in de afgelopen jaren te laks geweest bij de aanpak van jeugdcriminaliteit.

De Utrechtse politie maakt zich grote zorgen om de fors stijgende jeugdcriminaliteit en pleit voor een betere aanpak daarvan. Justitie zou ruimere mogelijkheden moeten krijgen om het strafrecht voor volwassenen op minderjarigen toe te passen, zei Korpschef Vogelzang gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers van de politie Utrecht.

Harde kern
In het jaarverslag staat dat 80 procent van de jeugdcriminaliteit in de de regio Utrecht gepleegd wordt door een harde kern van ongeveer 500 jongeren, de meeste van Marokkaanse afkomst. Veel van deze jongeren worden tussen de vier en tien keer per jaar aangehouden. Het aantal aangiften van veel voorkomende criminaliteit groeide met 16 procent tot 58.000 in de regio Utrecht. Ruim 46 procent van de daders was jonger dan 21 jaar.

Beestje bij de naam noemen
Volgens burgemeester en korpsbeheerder Brouwer-Korf moet er harder worden opgetreden. "Het wordt tijd dat we het beestje bij de naam noemen. Met elkaar moeten we dit probleem aanpakken, niet alleen de regio Utrecht. Er moet meer aandacht komen voor repressieve oplossingen."

"Er moet een systeem komen, waaraan dit type jongere niet meer kan ontsnappen, stelt hoofdofficier van Justitie Klopper-Gerretsen. "Door betere samenwerking tussen Justitie en politie en door meer uitwisseling van informatie moet dit lukken." Het cliënt-volg-systeem, waarbij nagekeken kan worden welke instanties al met een jongere hebben gewerkt, wordt al gebruikt, maar moet volgens de officier ook worden ingezet bij jongeren onder de twaalf jaar.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie