Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Thor Heyerdahl Award voor Stichting Green Award

Datum nieuwsfeit: 29-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

STICHTING GREEN AWARD

Thor Heyerdahl Award voor Stichting Green Award

De eerste Heyerdahl International Maritime Environmental Award, een prestigieuze prijs die kan gaan aansluiten op de Nobelprijzen, is dinsdagavond 29 mei 2001 uitgereikt aan de Stichting Green Award. Deze in 1994 op initiatief van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (GHR) opgerichte Stichting, gevestigd in Rotterdam, houdt zich bezig met de keuring en certificering van schepen, met name olie- en product tankers van 20.000 ton dwt en meer. De Heyerdahl prijs, genoemd naar de Noorse ontdekkingsreiziger en milieuactivist Thor Heyerdahl, is dit jaar voor het eerst uitgereikt. De Noorse redersvereniging, nam het initiatief tot deze prijs.

Tijdens een plechtigheid in het stadhuis van Oslo reikte dr. Thor Heyerdahl de prijs uit. De vice-voorzitter van de Stichting Green Award, Pieter Struijs (lid van de directie van het GHR) en de Green Award directeur Hans de Goeij namen de oorkonde, waaraan een geldprijs is verbonden van US $ 100.000, in ontvangst.

De voorzitter van de Noorse Redersvereniging, Leif Terje Loddesol, tevens voorzitter van het comité voor de Thor Heyerdahl Award, vertelde waarom de keuze op de Stichting Green Award is gevallen.

'De Stichting Green Award heeft markt stimulansen geïntroduceerd om kwalitatief hoogwaardige scheepvaart te bevorderen. De bijdrage is uniek en belangrijk, vanwege het feit dat de kostenreductie die kwalitatief hoogstaande schepen verwerven via Green Award de positie van deze schepen op de markt versterkt. De Committee is ook van mening dat het Green Award initiatief innovatief is en dat het inspirerend heeft gewerkt op latere vergelijkbare initiatieven, bijvoorbeeld in Zweden en Australië. Het QUALSHIP initiatief van de United States Coast Guard kan ook in deze samenhang worden gezien. Aldus is Green Award een pionier op het terrein van de promotie van een cultuur van milieu- en veiligheidsbewustzijn in de scheepvaart, door middel van speciale aandacht voor de kwalitatief hoogwaardige exploitanten van schepen, zulks in tegenstelling tot de aandacht die meestal wordt besteed aan schepen die beneden de maat opereren. De Committee onderkent echter, dat Green Award zich niet uitsluitend concentreert op milieubescherming, maar zich richt op kwaliteit en veiligheid in algemene zin. Maar dat heeft geen negatieve invloed op de kandidatuur.'

Op het ogenblik varen er op de wereldzeeën 140 tankschepen met een Green Award. Deze schepen vervoerden in het jaar 2000 ruim 20% van de internationale stroom ruwe olie. Sinds 1 januari 2001 kan ook voor bulkschepen vanaf 20.000 ton dwt een Green Award worden aangevraagd.

Leden van het comité voor de Heyerdahl Award zijn: de Hertog van Edinburgh, Groot-Brittannië, Mikhail S. Gorbachev, Rusland, Astrid Noklebye Heiberg (Noorwegen), Gongchen Liu (Volksrepubliek China), Ait Ouhanni Madani (Marokko) en W. Jackson Davis (USA).

(let op embargo)

Voor nadere inlichtingen:
Bureau Green Award, woordvoerder Fred Sanders
Tel. 06 53 111389
e-mail (info@greenaward.org)
website: www.greenaward.org

29 mei 01 18:00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie