Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA wil landelijk onderzoek naar controle schijnhuwelijken

Datum nieuwsfeit: 29-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Joop Wijn: landelijk onderzoek naar controle op schijnhuwelijken

Tweede Kamerlid Joop Wijn heeft, naar aanleiding van een artikel in Het Parool van 26 meil jl., aan staatssecretaris Ella Kalsbeek van Justitie schriftelijke vragen gesteld over buitenlanders die schijnhuwelijken aangaan om een legale status en later de Nederlandse nationaliteit te verwerven.

Volgens het artikel wordt er in Amsterdam nauwelijks gecontroleerd of er door buitenlanders schijnhuwelijken worden gesloten. De CDA-fractie wil dat er een landelijk onderzoek naar controle op schijnhuwelijken komt, om vast te stellen of de controle op schijnhuwelijken buiten Amsterdam even gebrekkig is als in de hoofdstad.

CDA wil onderzoeksrapport RIFM
Daarnaast wil de fractie dat staatssecretaris Kalsbeek het onderzoeksrapport van het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam Amsterdam aan de Kamer ter beschikking stelt. De fractie neemt dus geen genoegen meer met mondelinge antwoorden van de staatssecretaris, maar wil feiten en gegevens zwart op wit.

Joop Wijn: "Vorig jaar hebben we nog met toenmalig staatssecretaris Job Cohen over dit onderwerp gesproken (...) Daarbij kwam vooral de situatie van de vreemdelingenpolitie in Amsterdam aan de orde. Cohen wekte toen de indruk dat de zaak daar op orde was. Maar dat lijkt niet zo te zijn. Het is bij het vreemdelingenbeleid elke keer weer shockerend om te zien hoe we ons in de maling laten nemen."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie