Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sterke stijging bedrijfsresultaat Petroplus

Datum nieuwsfeit: 29-05-2001
Bron: Petroplus International N.V.
Zoek soortgelijke berichten
Petroplus International N.V.

PERSBERICHT Rotterdam, 29 mei 2001

Sterke stijging bedrijfsresultaat Petroplus eerste kwartaal 2001 door overnames

Petroplus International N.V. ("Petroplus"), een van Europa's toonaangevende ondernemingen op het gebied van olieraffinage, marketing & logistiek maakt vandaag haar resultaten over het eerste kwartaal van 2001 bekend. De omzet steeg naar EUR 1330,9 miljoen, een stijging van 134% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2000 (EUR 568,1 miljoen). Het bedrijfsresultaat bedroeg EUR 20,0 miljoen (eerste kwartaal 2000: EUR 0,8 miljoen) en de winst na belasting steeg naar EUR 9,2 miljoen (eerste kwartaal 2000: EUR 0,2 miljoen). De winst per aandeel bedroeg EUR 0,33 (eerste kwartaal 2000: EUR 0,00).

De resultaten zijn volgens verwachting en de sterke stijgingen zijn met name het gevolg van de volledige consolidatie van de resultaten van de Teesside acquisitie in het Verenigd Koninkrijk en de Cressier acquisitie in Zwitserland. Beide acquisities hebben een grote invloed op de resultaten. Als gevolg hiervan zijn de resultaten over het eerste kwartaal 2001 moeilijk te vergelijken met die over dezelfde periode van vorig jaar.

Raffinage

Het jaar 2001 begon sterk met goede raffinagemarges. De totale resultaten van de divisie raffinage verbeterden aanzienlijk in vergelijking met die van dezelfde periode vorig jaar, met name door de overname van de raffinaderijen in Cressier en Teesside. De productie in Antwerpen heeft in het eerste kwartaal deels stilgelegen wegens onderhoud. Tijdens de herstart van Antwerpen in maart hebben zich technische problemen voorgedaan, waardoor de productie van de raffinaderij enige weken vertraging heeft opgelopen. Op dit moment draait de raffinaderij in Antwerpen break-even.

Marketing

Hoewel er tussen de verschillende werkmaatschappijen belangrijke verschillen waren was het totaal resultaat van de marketingdivisie goed. Met name in het Verenigd Koninkrijk werden zeer goede resultaten behaald. Tango, waarin Petroplus een belang heeft van 75%, heeft sinds de opening van het eerste onbemande benzinestation in april vorig jaar, thans 10 stations operationeel. De stations draaien beter dan verwacht. Petroplus verwacht eind van dit jaar 40 stations te hebben. Vergunningen voor nieuwe vestigingen blijven veel tijd vragen. De toegezegde medewerking van lokale overheden om nieuwe toetreders tot de benzinemarkt te bevoordelen, teneinde prijsconcurrentie te realiseren, blijft helaas in de praktijk nog uit. Inmiddels heeft de NMa Tango voorlopig wel in het gelijk gesteld met betrekking tot haar klacht tegen enkele tankstations van Texaco.

Logistiek

De resultaten van de divisie logistiek lieten een sterke verbetering zien ten opzichte van het eerste kwartaal van 2000, ondanks de backwardation in de markt. Deze verbetering was met name het resultaat van kostenbesparingen en de consolidatie van de Zwitserse terminals in het eerste kwartaal van 2001.

Overige activiteiten

Oxyde en Petrocare behaalden goede resultaten in het eerste kwartaal van 2001. Eind vorig jaar heeft Petroplus 25% van haar aandeel in Petrocare, thans opererend onder de naam Qlear, verkocht. De activiteiten van Petroplus Power werden vorig jaar gestaakt.

Vooruitzichten 2001

Petroplus handhaaft de verwachtingen voor het volledige jaar, zoals zij dit op 28 februari 2001 bij de publicatie van de jaarcijfers over 2000 heeft uitgesproken. Zij blijft onveranderd van mening dat de vooruitzichten voor 2001 en daarna positief zijn. Het doel blijft om in de komende jaren een toename van de winst per aandeel te realiseren van gemiddeld 25% per jaar. Voor de redactie

Profiel Petroplus International N.V.
Petroplus International N.V. ("Petroplus") is een oliemaatschappij, die zich richt op de Europese midstream oliemarkt. De kernactiviteiten van Petroplus zijn olie (raffinage en marketing) en logistiek (voornamelijk opslag). De onderneming heeft zich ten doel gesteld de toonaangevende midstream oliemaatschappij van Europa te worden. Petroplus is eigenaar van de 65.000 bpd raffinaderij in Antwerpen, de 68.000 bpd raffinaderij in Cressier en de 117.000 bpd raffinaderij in Teesside, de grootste producent van Ultra Low Sulphur Diesel (ULSD) in Groot-Brittannië. Petroplus heeft een verkoopvolume van meer dan 16 miljoen ton per jaar, voornamelijk destillaten, en een opslagcapaciteit van 5,0 miljoen m³ door heel West-Europa. Petroplus exploiteert daarnaast onbemande tankstations onder de naam TANGO. Petroplus heeft vestigingen in meer dan 20 landen en hoofdkantoren in Rotterdam, Zug en Hamburg en heeft ruim 1100 mensen in dienst. Petroplus International N.V. is sinds 14 juli 1998 genoteerd aan de Officiële Markt van Euronext Amsterdam.

Midstream oliesector
Midstream is de term die wordt gebruikt voor dat gedeelte van de olieketen, gericht op raffinage van ruwe olie, opslag en groothandelsactiviteiten van olieproducten. De sector heeft zich ontwikkeld in de VS, waar onafhankelijke raffinadeurs als Tosco, Valero Energy, Sunoco en Ultramar Diamond Shamrock in de afgelopen 10 jaar zijn opgekomen. Deze bedrijven hebben momenteel meer dan 25% van de totale raffinagecapaciteit in de VS in handen. De belangrijkste aspecten van hun benadering waren het optimaal gebruik maken van een rationalisatieproces op het gebied van raffinage en marketing in de VS en het overnemen van midstream en retail marketing assets van de grotere oliemaatschappijen voor een fractie van de vervangingskosten. Onafhankelijke oliemaatschappijen zijn in staat de raffinaderijen en andere assets tegen lagere kosten te exploiteren en zo de raffinagemarge te verbeteren. Deze bedrijven zijn met name in staat marges te verbeteren door overheadkosten te verminderen, productie te verhogen en productopbrengsten te verbeteren. Enige maanden geleden heeft Phillips Petroleum een bod op Tosco uitgebracht en recentelijk Valero op Ultramar Diamond Shamrock.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Petroplus International N.V.: Marcel van Poecke, Willem Willemstein Raad van Bestuur
Ton Barten, Director Business Development
010 - 24 25 900

Website : www.petroplus.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie