Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ChristenUnie wil slachtoffers BSE en MKZ gelijk behandelen

Datum nieuwsfeit: 29-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

28 mei 2001

ChristenUnie wil slachtoffers BSE en MKZ gelijk behandelen

Ook schadevergoeding voor BSE-bedrijven

De regering maakt onderscheid tussen bedrijven die getroffen zijn door het MKZ-virus en de gekkekoeienziekte. De MKZ- en BSE-bedrijven krijgen de taxatiewaarde van de veestapel vergoed. Maar alleen de MKZ-bedrijven krijgen daar bovenop een schadevergoeding voor de niet-geproduceerde melk. Dat is niet terecht, vindt de ChristenUnie. In het MKZ-overleg met minister Brinkhorst op dinsdag 29 mei dringt landbouwwoordvoerder Dick Stellingwerf aan op gelijke behandeling van MKZ- en BSE-bedrijven.

Op initiatief van het zuivelverwerkend bedrijfsleven is de zogenaamde veertig-cent-regeling voor de MKZ-bedrijven tot stand gekomen. Dick Stellingwerf vindt dat deze regeling ook opengesteld moet worden voor de BSE-bedrijven. De regering meet met twee maten. Er is sprake van ongelijke behandeling van MKZ-bedrijven en BSE-bedrijven. Dat kan de regering niet verdedigen, aldus Stellingwerf. Het gaat over twee verschillende dierziekten, maar oorzaak en gevolg zijn hetzelfde. De boeren kunnen er in beide gevallen niets aan doen en de bedrijven worden in beide gevallen geruimd.

De woordvoerder van de ChristenUnie vindt dat de regelingen die voor MKZ-bedrijven gelden met terugwerkende kracht tot 1 februari 2001 ook voor BSE-bedrijven moeten gelden. Na deze datum mochten de BSE-bedrijven hun melkquotum namelijk niet meer verleasen. Bedrijven die nu of in de nabije toekomst getroffen worden door BSE krijgen zo ie zo te maken met een forse inkomstenderving omdat zij op korte termijn geen nieuwe veestapel kunnen opbouwen en de druk op de melkveemarkt door de MKZ-crisis enorm is toegenomen.

Voor meer informatie: Nico Schipper, voorlichter (070 318 3931 en 06 124 77 66 2) of Dick Stellingwerf (070 318 2928).

terug naar submenu24 april 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie