Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Strafrecht bij jeugdige criminelen

Datum nieuwsfeit: 29-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
D66


29 mei 2001

Strafrecht bij jeugdige criminelen

Boris Dittrich

Een harde kern van jongeren pleegt ernstige misdrijven, zoals woninginbraak, straatroof en mishandeling. Sommige van die jongeren zijn al vaker door de strafrechter veroordeeld. De korpschef van de Utrechtse politie roept op tot ingrijpende hervormingen van het jeugdstrafrecht. Hij wil dat jongeren ook volgens het volwassenenstrafrecht berecht kunnen worden. Volgens de huidige wet kan een jongere in de leeftijd van 12 tot 16 jaar maximaal 12 maanden gevangenisstraf krijgen. Een jongere van 16 of 17 jaar maximaal 2 jaar.

D66 signaleert inderdaad een probleem bij een klein deel van de jongeren. Blijkbaar functioneert het jeugdstrafrecht niet zoals het is beoogd. Sommige jongeren hebben een strengere aanpak nodig tijdens hun detentie. Dat hoeft niet noodzakelijkerwijze te betekenen dat zij langer gestraft moeten worden. D66 hoopt dat de regering het signaal vanuit Utrecht serieus oppakt en het probleem van de steeds erger wordende criminaliteit bij sommige jongeren van alle kanten zal belichten en voorstellen tot verbetering van het beleid zal doen en eventueel het strafrecht zal aanpassen.

Een suggestie van de Alkmaarse jeugdrechtadvocaat de Goey vindt de fractie van D66 interessant : strafzittingen van jongeren, die al eerder veroordeeld zijn, moeten in beginsel openbaar worden, tenzij er redenen zijn om de strafzitting achter gesloten deuren te houden. Zo wordt een aspect van het strafrecht voor volwassenen, in beginsel openbare zittingen, toegepast op minderjarigen. De D66-woordvoerder Justitie Boris Dittrich heeft de minister van Justitie schriftelijk gevraagd om commentaar.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie