Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Europees suikerbeleid schaadt ontwikkelingslanden'

Datum nieuwsfeit: 30-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse Volksunie

Europees suikerbeleid schaadt ontwikkelingslanden (16/05/01)

Hoewel ook de Zweedse staatssecretaris Danielsson vaststelt dat de Rekenkamer heel wat kritiek heeft op het suikerbeleid, kon hij de VU&ID-europarlementsleden Nelly Maes en Bart Staes vandaag geen uitsluitsel geven over het uiteindelijke compromis van de landbouwministers. Dat bleek tijdens het vragenuurtje in de plenaire vergadering. Danielsson wees op de meningsverschillen tussen de Europese landbouwministers en beloofde de druk op de ketel te houden.

Op 30 juni moet de lopende suikerregeling worden verlengd of veranderd. Vorig jaar liep de kostprijs voor overproductie in de suikersector op tot 800 miljoen euro. Dit is bijna evenveel als het bedrag dat werd vrijgemaakt voor de BSE-crisis. Ondanks de scherpe kritiek van de Rekenkamer en de negatieve effecten voor consumenten en derde-wereldproducenten staat de Raad zeer weigerachtig tegenover een wijziging van de suikerregeling, zoals voorgesteld door de Commissie. Verscheidene EU-lidstaten dreigen te capituleren voor het kortzichtig eigenbelang van de suikerindustrie.

In haar repliek hekelde Maes de hypocriete houding van de landbouwministers - waaronder Jaak Gabriëls (VLD) - tegenover de ontwikkelingslanden. "Deze aanpak staat haaks op de noodzaak om ontwikkelingslanden onafhankelijker te maken van financiële hulp. De Raad holt immers het commissievoorstel uit om alle goederen uit de ontwikkelingslanden met uitzondering van wapens zonder beperkingen toe te laten op de Europese markt. Bovendien komen de suikersubsidies enkel ten goede aan de moderne suikerbaronnen in bepaalde EU-lidstaten."

Auteur:
VU&ID-fractie - Europees Parlement
Nelly Maes en Bart Staes - Leden van het Europees Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Filip Vandenbroeke
Telefoon: 02/284.7.642.
Fax: 02/284.9.642.
E-post: (fvandenbroeke@europarl.eu.int)
Url: bartstaes.volksunie.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie