Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PTT Post van start met inburgering allochtonen

Datum nieuwsfeit: 30-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: TNT Post Groep NV
Zoek soortgelijke berichten
TNT Post Groep NV

PTT Post officieel van start met inburgering allochtonen

Op woensdag 30 mei heeft Minister van Boxtel in Rotterdam het startschot gegeven voor een uniek inburgeringstraject voor allochtone postbodes en sorteerders. PTT Post gaat in nauwe samenwerking met de Minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in zeven Nederlandse steden nieuwe allochtone medewerkers intensief begeleiden bij het integreren in de Nederlandse samenleving. Het bijzondere van dit project is dat het gaat om een combinatie van taal, cultuur en werk in theorie en praktijk. PTT Post biedt alle deelnemers die het traject succesvol doorlopen een garantie op een baan bij het bedrijf. Het traject neemt 15 weken in beslag en is geschikt voor alle functies binnen PTT Post. Het bedrijf wil met dit traject de moeizame inburgering van allochtonen stimuleren en de beschikbaarheid van goed gekwalificeerd personeel garanderen. Naast de centrale overheid zijn ook ROC's (regionale opleidingscentra) en de gemeenten nauw bij het project betrokken.

Het 'Inhuis inburgeringstraject' combineert drie pijlers die een bijdrage leveren aan de integratie van allochtonen: de Wet Inburgering Nieuwkomers, het project 'Taalwerk' en beroepsopleiding. Dit zogenaamde 'triaal-traject' pakt taal, cultuur en werk geïntegreerd aan en vergroot daarmee de kans dat allochtonen daadwerkelijk integreren in onze samenleving. Het project start met gemiddeld vijftien deelnemers bij PTT Post-vestigingen in de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Zwolle, Tilburg. Hilversum en Nijmegen. Momenteel gaat het om de functies van postbode en sorteerder, maar het triaal-traject is voor alle functies geschikt. Bijzonder is dat alle personen die het traject van circa 15 weken met succes hebben doorlopen bij PTT Post een baan krijgen aangeboden. Na deze periode krijgen de deelnemers nog zes maanden algemeen vormend Nederlands om hun taalkennis verder te verbeteren.

Om de integratie van allochtonen in het bedrijf te bespoedigen heeft PTT Post vorig jaar het project 'Taalwerk' ontwikkeld en uitgevoerd. Met deze methode worden allochtonen begeleid bij hun functioneren binnen de organisatie: van het bestellen in de kantine tot het bedienen van sorteermachines. Met behulp van een mentor kunnen de medewerkers beter participeren. Gebaseerd op het succes van Taalwerk heeft PTT Post nu het initiatief genomen om nog een stap verder te gaan: het Inhuis inburgeringstraject.

PTT Post is met ruim 55.000 postbodes en sorteerders de grootste werkgever in Nederland. Voor het postbedrijf is de krappe arbeidsmarkt dan ook in toenemende mate een probleem bij het vinden van geschikt personeel. Bovendien verandert de samenstelling van de Nederlandse bevolking en stelt dit andere eisen aan het werven van personeel. Zo is met name in grote steden een groot deel van de bevolking van niet-Nederlandse origine. PTT Post maakt onderdeel uit van die samenleving met als gevolg dat haar personeelsbestand meer en meer multicultureel van karakter wordt. Allochtone medewerkers maken in sommige PTT Post-vestigingen al een groot deel van het personeelsbestand uit en dit percentage zal in de komende jaren verder stijgen.

Naast het inburgeringstraject voor allochtonen start PTT Post ook een speciaal programma om onder andere haar groepsleiders en personeelsmedewerkers te trainen in samenwerking met personen uit andere culturen. Daarmee wil zij benadrukken dat integratie evenzeer een zaak is van autochtonen als allochtonen.

30 mei 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie