Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Permanente presentatie Echer in Schamhartgebouw Den Haag

Datum nieuwsfeit: 30-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-05-29: Permanente presentatie Echer in Schamhartgebouw pag.nr.=7129

Het college van b. & w. wil, op voorspraak van wethouder mevrouw drs. Louise E.J. Engering-Aarts van Financiën en Cultuur, de gemeentelijke collectie van de Nederlandse graficus M.C. Escher permanent exposeren in het Schamhartgebouw. Het gebouw moet grondig gerenoveerd worden, waarna eind 2002 de deuren open kunnen voor spectaculaire audio-visuele Escherpresentaties en attracties. Wethouder Engering verwacht dat de Escherpresentatie Den Haag een extra culturele attractie verschaft voor een groot (inter)nationaal publiek.

De kern van het museum vormt de Escher Experience en de tentoonstelling van de grafische werken. Naast twee spectaculaire audio-visuele voorstellingen in twee theatrale ruimten en een tiental bijzondere attracties, zullen de Escherfans ook via internet bereikt worden.

Het gebouw beschikt verder over ruimte voor wisselende exposities op het gebied van beeldende kunst. Na de renovatie, op basis van een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel, voldoet het gebouw aan de huidige museale eisen en is het geschikt voor de expositie van topstukken.

Gezien de populariteit van Escher wordt uitgegaan van minimaal 85.000 bezoekers per jaar. De nieuwe culturele attractie en de renovatie geven een extra impuls aan het naastgelegen Gemeentemuseum, Museon en Omniversum. Voor financiering van de renovatie heeft de gemeente al eerder een investeringsbudget van fl. 10 mln. gereserveerd.

Het beheer en de exploitatie is in handen van de Stichting Escher Collectie, onder leiding van de heer W. van Krimpen. Over de collectie en de auteursrechten wordt overlegd met de M.C. Escher Foundation. De gemeente wil jaarlijks een bijdrage in de exploitatie beschikbaar stellen van circa fl. 1,2 mln. Verder wordt ervan uitgegaan dat de organisatie zelf ook inkomsten verkrijgt uit recettes, horeca en winkelactiviteiten.

Het Schamhartgebouw is in 1962 als tentoonstellingsgebouw gebouwd (totaal 3000m2, waarvan 1600 m2 expositieruimte en 1400m2 publieksruimte/kantoren). Het collegevoorstel wordt 7 juni a.s. besproken in de raadscommissie Cultuur.

last update: 29 mei 2001 ;pag.: 7129; auteur: 10

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie