Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Donner geeft volgens FNV voorzet voor pittige WAO-discussie

Datum nieuwsfeit: 30-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Logo

Afbeelding

`Echte WAO-discussie moet nog komen`
`Echte WAO-discussie moet nog beginnen`

De WAO-commissie Donner geeft met haar aanbevelingen een voorzet voor pittige onderhandelingen tussen werknemers en werkgevers.

Vooral de hoogte van de WAO-uitkering en de positie van gedeeltelijk arbeidsongeschikten vormen daarbij hete hangijzers. Op dit punt heeft de commissie duidelijk kansen laten liggen.

Deze conclusie trekt de FNV uit het eindverslag dat de commissie Donner op 30 mei heeft gepresenteerd.

In de plannen hebben alleen de onomkeerbare arbeidsongeschikten recht op een WAO-uitkering.

Mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, blijven voor minstens 2 jaar op de loonlijst van de werkgever staan. De gedeeltelijk arbeidsongeschikte moet in de tussentijd wel zogeheten passend werk accepteren. Is dit niet het geval dan wacht na 2 jaar de WW en de Bijstand.

Voor deze groep gooit de commissie het kind met het badwater weg, zegt FNV-bestuurder Agnes Jongerius.

Jongerius: `Meer dan de helft van de gedeeltelijk arbeidsongeschikten ziet zijn inkomen nu beschermt door die gedeeltelijke uitkering en een aanvulling door de werkgever. In de plannen moet de werkgever nu, zonder de aanvulling uit een wettelijke uitkering, het hele salaris tot 70 procent blijven doorbetalen.`

`Wij zijn zeer benauwd dat werkgevers de gedeeltelijk arbeidsongeschikte vooral zien als dure kostenpost. Dat zal voor hen de kans op werkhervatting zeker niet vergroten. Zonder kans op werk wacht hen dan uiteindelijk de bijstand.`

Voor de mensen die nog kunnen werken wil de FNV een zogeheten reïntegratie-uitkering.

Jongerius: `Met een aanvulling voor de huidige of een nieuwe werkgever kunnen gedeeltelijk arbeidsongeschikten ook zelf op zoek naar passend werk. En daar hebben we allemaal plezier van.`

Verder verwacht Jongerius `veel gedoe` over het criterium passend werk.

Jongerius: `Het evenwicht tussen de verplichtingen van de werknemer en werkgever is zoek. De eerste wordt overladen met verplichtingen. De laatste kan goedkoper van de duurdere gedeeltelijk arbeidsongeschikte af. De prikkels voor werkgevers zijn te gering.`

De FNV vindt het ronduit teleurstellend dat de commissie Donner niet voorziet in een hogere uitkering voor mensen die geen kans meer hebben op werk.

Jongerius: `De WAO moet werknemers beschermen tegen het inkomensverlies als zij door langdurige ziekte uitvallen. De commissie zou een logische keuze hebben gemaakt wanneer zij de uitkering had verhoogd tot minstens 80 procent. De benodigde middelen zijn immers in kas.`

Flexwerkers dreigen tussen de wal en het schip te vallen.

In de plannen van Donner zijn zij aangewezen op het Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen (UWV) of de Sociale Dienst. Bij arbeidsongeschiktheid is noch het uitzendbureau noch de inlener verantwoordelijk voor de arbeidsongeschikte werknemer. De FNV vreest een `aanzuigende werking` omdat werkgevers vaker terugvallen op tijdelijke contracten.

De FNV wil in de Sociaal-Economische Raad adviseren over het hele stelsel van de sociale zekerheid. Daarbij moeten de zwakke schakels uit Donners voorstellen verdwijnen.

Bij alle kritiek spreekt de vakcentrale ook waardering uit: de commissie stelt wel een onomkeerbare omslag voor in het denken over arbeidsongeschiktheid.

Jongerius: `De commissie heeft, ook in de analyses, het automatisme doorbroken dat na het eerste ziektejaar - waarin nu te weinig aandacht is voor werkhervatting en begeleiding - de WAO de enige uitweg is. Dat biedt perspectieven en op deze basis moeten werknemers, werkgevers en de politiek snel knopen doorhakken over het terugdringen van uitval door ziekte. Maar wij zullen nog een hele kluif hebben aan dit advies.`

Vorige week heeft de FNV een uitgebreide visie gepresenteerd op de toekomst van de WAO en de rest van de sociale zekerheid. Zie daarvoor het eerdere bericht `Sociale zekerheid moet op de schop` in de lijst met laatste nieuwsberichten.

Voor het eindverslag van Donner en achtergronden van de WAO-discussie: zie de site van Sociale Zaken.

30 mei 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie