Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Handhaving milieuvergunning nog steeds ondergeschoven kind

Datum nieuwsfeit: 30-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

VER. NED. AFVALONDERNEMINGEN

Handhaving is nog steeds een ondergeschoven kind

30 mei 2001

De controle of bedrijven in de afvalsector de milieuvergunning wel nakomen, kan veel efficiënter. De overheid concentreert zich nu teveel op zaken die niet echt van belang zijn.
Dat stelt voorzitter Geerards van de Vereniging Nederlandse Afvalonderne-mingen ter gelegenheid van het verenigingssymposium op 30 mei in Eindhoven. Geerards wil met de overheid convenanten afsluiten om de naleving van de regels veel doeltreffender te laten controleren.

'De rampen in Volendam en Enschede maken duidelijk dat handhaving nog steeds een ondergeschoven kind is', aldus Geerards. De voorzitter van de Verenging Nederlandse Afvalondernemingen zet grote vraagtekens bij de doeltreffendheid van de verschillende milieumaatregelen. 'Iedereen vraagt om duidelijke, transparante regels die doeltreffend gecontroleerd moeten worden, ook wij willen die graag, maar wat is dan duidelijk en transparant?'

Volgens Geerards zijn er in de afvalbranche veel te veel regels die geen enkel milieudoel dienen.
Als voorbeeld noemt hij het begeleidingsformulier voor het vervoer van af-val: 'Het ontbreken van een simpele postcode op dat formulier leidt tot een overtreding van de Wet economische delicten. Daarmee is de handhaver toch zout op een slak aan het leggen.' De overheid moet zich veel meer richten op hoofdlijnen, waarbij de essentie van een regel veel nadrukkelijker naar voren moet komen. Geerards meent dat een dergelijke pragmatische aanpak de overheid zal ont-lasten: 'Die kan zich dan met echt belangrijke milieuzaken bezighouden.'
De Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen is bereid om samen met de overheid en het Openbaar Ministerie proefprojecten op te zetten om zo in-zicht te krijgen in elkaars doelstellingen en problemen. 'Op basis daarvan kun je dan tot heldere afspraken komen. Het milieubeleid is door convenan-ten tussen overheid en bedrijfsleven tot een groot succes geworden. Waarom zou de controle op de uitvoering ervan niet met een dergelijke aanpak kun-nen worden verbeterd?', aldus Geerards.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie