Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brandbrief ABVAKABO FNV over tekort aan kraamverzorgenden

Datum nieuwsfeit: 30-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
ABVAKABO FNV

Brandbrief ABVAKABO FNV over tekort aan kraamverzorgenden (30 mei)

ABVAKABO FNV heeft onlangs een brandbrief aan minister Borst van Volksgezondheid gestuurd over de zorgelijke ontwikkelingen op het terrein van de kraamzorg. ABVAKABO constateert dat er een ernstig tekort aan kraamverzorgenden aan het ontstaan is. In de ogen van de bond heeft dat verschillende oorzaken. Onder andere de afnemende instroom van nieuwe medewerkers, de verzwaarde werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden die beter moeten.
Maar ook is het van belang de financieringssystematiek van de kraamzorg te verbeteren, omdat dat een van de redenen is waarom veel kraamzorginstellingen in de financiële problemen komen. De zorgverzekeraars versterken de financiële problemen volgens ABVAKABO nog eens, omdat zij alleen naar de kostprijs kijken en niet naar de wijze waarop instellingen hun zaakjes regelen.

Kraamzorginstellingen moeten concurreren op kostprijs, waardoor instellingen die wel veel willen doen aan goede begeleiding en (bij)scholing van de verzorgenden in de problemen komen. Juist zaken als begeleiding en scholing zijn belangrijk, omdat het werk steeds zwaarder wordt. Dat komt onder andere door de toenemende hogere eisen van kraamgezinnen, de steeds meer voorkomende culturele verschillen tussen gezinnen en de gewenste flexibiliteit ten aanzien van werktijden en reisafstand. Het gebrek aan aandacht hiervoor leidt weer tot een te hoog ziekteverzuim, een bovenmatige uitstroom naar de WAO en een verhoogde uitstroom naar andere beroepen. ABVAKABO FNV is ervan overtuigd dat als de minister geen stevige maatregelen neemt de kraamzorg alleen maar verder in de problemen komt en mensen steeds vaker zonder professionele kraamzorg komen te zitten.

ABVAKABO pleit in zijn brief dan ook voor een aantal maatregelen, waaronder:

- verbetering van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden;
- investeren in werkomstandigheden en ziekteverzuim;
- een taakstellend beleid ten aanzien van introom en opleiding;
- een calamiteitenfonds om faillisementen van kraamzorginstellingen te vermijden;

- het invoeren van een erkenningsstelsel voor kraamzorginstellingen;
- invoering van een minimum-tarief in plaats van het huidige maximum-tarief.
ABVAKABO FNV heeft geconstateerd dat ook de KNOV inmiddels bij de minister aan de bel heeft getrokken. ABVAKABO is graag bereid samen richting de minister noodzakelijke actie te ondernemen.

Wilt u de volledige tekst van de brief aan minister Borst lezen, klik dan hier.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie